"Ne plašimo se"
95

Stigao odgovor Hezbolaha na prijetnje Izraela: I vi ćete biti vraćeni u kameno doba

V. K.
Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah često se obraća javnosti (Foto: EPA-EFE)
Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah često se obraća javnosti (Foto: EPA-EFE)
Lider libanskog Hezbolaha Hassan Nasrallah ponovo se osvrnuo na situaciju u Izraelu, a ovaj put komentirao je stanje u kojem se nalazi izraelska vojska.
U televizijskom obraćanju Nasrallah je komentirao izraelsku reformu pravosuđa kao i nacrt zakona kojim bi se pripadnici ortodoksnog judaizma izuzeli iz obavljanja vojne dužnosti.

"U svjetlu političkih podjela koje postoje u Izraelu, vojska je u najgorem stanju u odnosu na bilo koji period u prošlosti. Glavni udarac ovoj vojsci će biti ako parlament odobri novi zakon o regrutaciji", rekao je lider Hezbolaha.

Tokom govora, Nasrallah je odgovorio i na nedavnu prijetnju koju je izrekao izraelski ministar odbrane u kojoj je poručio kako će "vratili Liban u kameno doba" ukoliko ova država pokrene rat protiv Izraela.

"Neprijatelj mora znati da igra igru egzistencije i uništenja, a vaše prijetnje nas ne plaše. Danas Liban ima sposobnost da postigne sigurnost pred neprijateljem. Hezbolahu je potrebno nekoliko visoko preciznih projektila da uništi ciljeve uključujući one civilne i vojne, zračne baze, elektrane i nuklearni reaktor Dimona. I vi ćete biti vraćeni u kameno doba", poručio je lider ove organizacije.

Na kraju svog govora Nasrallah se osvrnuo i na unutrašnje sukobe Hezbolaha i drugih skupina u Libanu.

"Da li je kršćanima prije svega interes da idu u građanski rat? Možda postoji generacija koja nije proživjela građanski rat i trebali bi pogledati neke dokumentarne filmove o tome. U građanskom ratu svi gube. Na koga se kladite da će vam pomoći u građanskom ratu? Izrael danas nije što je bio i ne može pomoći kao 1982. godine", zaključio je vođa Hezbolaha.