Ispao iz aviona
49

Steve Jobs bi bio ponosan: iPhone preživio pad sa skoro pet kilometara

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Stanovnici američke savezne države Oregon pronašli su uz cestu u blizini grada Portlanda gotovo neoštećen mobitel koji je po ispao iz oštećenog Boeinga Alaska Airlinesa kojemu je tokom prošlosedmičnog leta otkinut dio trupa.
Washington Post javlja kako je riječ o pametnom telefonu iz Appleove linije iPhonea. List donosi i izbor internetskih komentara koji su se pojavili u vezi sa preživjelim mobitelom. "Naravno da je morao preživjeti, ipak je bio u modu letenja".

"Steve Jobs bi rado pročitao ovu priču, neka počiva u miru", napisao je Paolino24.

Preživio je pad s visine od 16.000 stopa (oko 4.900 metara) netaknut. Pronalazač Sean Bates je uređaj predao američkom Nacionalnom odboru za sigurnost saobraćaja (NTSB).

Glasnogovornik NTSB-a rekao je za više medija da je telefon "vjerojatno" došao iz oštećenog zrakoplova Alaska Airlinesa. Dodao je da je uređaj u međuvremenu predat ovom avioprijevozniku.

Prema Batesovim riječima, mobitel, koji je još uvijek bio napola napunjen, bio je gotovo netaknut i u načinu letenja. Činjenicu da vjerojatno pripada nekome s leta Alaska Airlinesa prepoznao je po tome što se na otključanom zaslonu pojavila potvrda za dvije prijavljene torbe.

U petak se tokom leta iz Portlanda za Ontario u Kaliforniji, na visini manjoj od 4900 metara, od Boeinga 737 Max 9 odlomio dio trupa s prozorom koji ispunjava otvor za izlaz u nuždi.

Piloti su bili prisiljeni vratiti se na aerodrom, a niko od 171 putnika i šest članova posade nije povrijeđen. Međutim, američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) naredila je privremeno prizemljenje približno 170 aviona širom svijeta.

Vezani članci