Svijet
0

Steinmeier: Posebna uloga Rusije u Alepu

FENA
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA)
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA)
Rusija mora igrati posebnu ulogu u sirijskom gradu Alepu u osiguranju pristupa za humanitarnu pomoć, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier tokom posjete Rusiji u ponedjeljak. Također je kazao da Berlin i Moskva moraju zajednički raditi na obnovi Sirije kada dođe vrijeme za to.

"Rusija ima posebnu odgovornost u Aleppu, prvenstveno kada je riječ o omogućavanju pristupa humanitarnoj pomoći", izjavio je Steinmeier tokom sastanka sa studentima Saveznog univerziteta Ural u Jekaterinburgu, istovremeno tražeći od ostalih zemalja da "rade zajednički na političkom pomirenju u Siriji".

"Kada dođe vrijeme za obnovu Sirije, Njemačka i Rusija trebale bi zajednički raditi u Alepu i Homsu i u još nekoliko gradova", izjavio je on, dodajući da bi saradnja imala pozitivne posljedice po osiguranje trajnog mira u ratom razorenoj Siriji.

Govoreći nakon svog njemačkog kolege, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je da su rusko-njemački odnosi na najnižem nivou od njemačkog ujedinjenja u 1990., dodajući da "politika širenja NATO-a na istok po svaku cijenu samo produbljuje linije podijele u Evropi".