Svijet
0

Lavrov: Odnosi sa Zapadom će biti obnovljeni

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Rusija ne namjerava da se nađe u izolaciji i odnosi sa Zapadom bit će vraćeni na prethodni nivo prije ili kasnije, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ne pravimo od ovoga tragediju. Rekli smo mnogo puta da uvredljivost i ulazak u izolaciju nisu naš izbor. Uvjeren sam da će se naše veze vratiti na održiv nivo prije ili kasnije", rekao je Lavrov u obraćanju studentima u Jekaterinburgu.

Lavrov je dodao da se može uočiti da u Evropi raste svijest da nema alternative normalizaicji odnosa sa Rusijom, prenio je TASS.

On je ocijenio da je počinjena greška zamrzavanjem saradnje Rusije i EU, posebno u oblasti energetike.

Lavrov je rekao da je Zapad odlučio da svali na Rusiju krivicu za neuspjeh svoje politike u Ukrajini i da su odbijeni prijedlozi Moskve o harmonizaciji evro-atlantskih odnosa u sferi bezbjednosti.

"Širenje NATO saveza prema istoku po svaku cijenu, bez pretjerivanja, produbljuje podjele na kontinentu. Kada je taj kurs koji remeti ravnotežu interesa izgubio uporište u Ukrajini, bilo je pokušaja da se krivica svali na Rusiju", rekao je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se rješenje krize u Ukrajini može postići samo primjenom paketa mjera iz Sporazuma iz Minska.

Lavrov je ukazao na dvostruke standarde Zapada u procjenjivanju humanitarne situacije u Siriji i Jemenu.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da je Njemačka ključni partner Rusije ne samo u sferi evropskih poslova, nego i u vezi sa globalnim pitanjima, uključujući rješavanje sukoba i borbu protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma.