Novi premijer
77

Stanovnici anadolijskog sela Kalfat tvrde da je Boris Johnson porijeklom Turčin

M.A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smješteno visoko među brdima anadolijske visoravni, tursko selo Kalfat se nalazi daleko od vestminsterske moći. Ova uspavana zajednica, međutim, tvrdi da iz Kalfata vuče porijeklo Boris Johnson, novi premijer Velike Britanije.

Stanovnici sela koje je smješteno 110 kilometara sjeverno od glavnog grada Ankare pratili su Johnsonovu karijeru od kada je postao gradonačelnik Londona 2008. godine.

"On je veliki ponos za nas. Za nas je on Turčin iz Kalfata i mi ćemo ga uvijek smatrati jednim od nas", rekao je 65-godišnji Satilmis Karatekin koji tvrdi da je dalji rođak ovog političara.

Njihove tvrdnje se temelje na nadgrobnim spomenicima na groblju koje leži na rubu sela, gdje mnoga prezimena imaju korijen riječi "sari", što označava Turčina svijetle puti. Od vidljivih ostataka grobova predaka Borisa Johnsona, koji su lokalno poznati kao Sarioglangiller, ostalo je upravo nekoliko nadgrobnih spomenika.

"Nekada je bilo mnogo ljudi s plavom kosom, ali su ili umrli ili su se jednostavno odselili", rekao je jedan od stanovnika.

O turskim korijenima Borisa Johnsona počelo se pričati ubrzo nakon što je postao gradonačelnik kada je jedan dokumentarac pratio njegovu porodičnu pozadinu, piše National.

Govore da je prije četiri generacije navodni predak novog premijera Velike Britanije Haci Ahmet Riza Efendi bio uspješan trgovac koji je preselio iz Kalfata u Istanbul u kasnim 1800-im. Njegov sin Ali Kemal, za kojeg misle da je pradjed Borisa Johnsona, rođen je u osmanskoj prijestolnici.

Ističu kako je porodica zadržala veze sa svojim domom i porodičnom kućom, čije ruševine se još uvijek mogu naći u Kalfatu, ali je Ali Kemal nastavio razvijati međunarodne veze kao novinar, diplomata i, ukratko, ministar u vladi posljednjeg sultana carstva.

Pričaju kako se Ali Kemal obrazovao u Evropi, gdje je sreo Winifred Brun, anglo-švicarsku ženu, kojom se oženio u Londonu 1903. godine. Šest godina kasnije rođen je navodno djed Borisa Johnsona Osman Wilfred Kemal, ali je Brun ubrzo nakon toga preminula.

Ostavljajući svog sina i kćerku da ih odgaja njegova punica Margaret Johnson, u Engleskoj, Ali Kemal se vratio u Tursku prije početka Prvog svjetskog rata.

Kasnije je služio kao ministar Mehmedu VI, ali kako se Turska borila za svoju nezavisnost Ali Kemal, koji je podržavao britanski protektorat, pao je pod nacionalističke osjećaje. Kada je jedne prilike putovao u Ankaru na suđenje 1922. godine, pri izlasku iz voza ubila ga je mafija. Njegov sin Wilfred Johnson, koji je uzeo prezime svoje bake, odrastao je u jugozapadnoj Engleskoj, gdje je otac Borisa Johnsona Stanley rođen 1940. godine.

Jedan od navodnih dalekih rođaka premijera Johnsona izjavio je da je bio razočaran kada Boris nije došao u Kalfat tokom posjete Turskoj u svojstvu ministra vanjskih poslova 2016. godine.

"Pozdravili bismo ga i pokazali mu tipično tursko gostoprimstvo", rekao je on.