Rusija
0

Staljin predložen za sveca

FENA
Komunisti Sankt Peterburga predložili su Moskovskoj patrijaršiji da se Josif Visarionovič Džugašvili Staljin proglasi za sveca.

Kako prenosi u utorak Vjerska informativna agencija, Patrijaršija je odbacila taj prijedlog označivši ga kao "čudovišni". Komunisti smatraju da je Staljin najveća historijska ličnost Rusije, koja je pobjedila strane zavojevače, okupila ruske zemlje i stvorila minimum socijalne sigurnosti stanovništva, da je "otac nacije", i da je za Ruse isto što i Napoleon za Francuze.

Što se tiče logora, smatraju oni, "bilo ih je, ali ne toliko koliko se govorilo".

Moskovska patrijaršija je ukazala na proganjanje Crkve i vjernika u Staljinovo vrijeme i podsjetila da je još 1918. Crkva anatemisala sve koji učestvuju u ubijanju nevinih i u gonjenju Crkve, što se automatski odnosilo i na Staljina (1879.-1953.).

"Pošto je od Crkve proklet, ne može mu se služiti ni pomen, a još manje da bude kandidovan za sveca," navodi se u saopćenju Moskovske patrijaršije.

Crkva podsjeća da je u vrijeme Staljinove vladavine, samo od 1937. do 1941., streljano 110.700 klerika. Od 1949. ponovo počinje represija prema Crkvi, koja traje do Staljinove smrti, a to nastavlja i njegov nasljednik Nikita Hruščov.

Predlagati ga za sveca predstavlja "nepristojnost i historijski cinizam", smatra Moskovska patrijaršija.

Staljin je gruzijskog porjekla. Kao vrlo darovit mladić, upisao je bogosloviju u Tbilisiju 1894. godine. Ubrzo je upoznao propagatore marksizma i pao pod njihov uticaj i, pošto nije položio nekoliko ispita, isključen je iz bogoslovije, podsjeća agencija VIA.