{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Staljin predložen za sveca

F
5.8.2008. u 21:32
0
7
Staljin predložen za sveca
0
Staljin predložen za sveca
Komunisti Sankt Peterburga predložili su Moskovskoj patrijaršiji da se Josif Visarionovič Džugašvili Staljin proglasi za sveca.
Kako prenosi u utorak Vjerska informativna agencija, Patrijaršija je odbacila taj prijedlog označivši ga kao "čudovišni". Komunisti smatraju da je Staljin najveća historijska ličnost Rusije, koja je pobjedila strane zavojevače, okupila ruske zemlje i stvorila minimum socijalne sigurnosti stanovništva, da je "otac nacije", i da je za Ruse isto što i Napoleon za Francuze.

Što se tiče logora, smatraju oni, "bilo ih je, ali ne toliko koliko se govorilo".

Moskovska patrijaršija je ukazala na proganjanje Crkve i vjernika u Staljinovo vrijeme i podsjetila da je još 1918. Crkva anatemisala sve koji učestvuju u ubijanju nevinih i u gonjenju Crkve, što se automatski odnosilo i na Staljina (1879.-1953.).

"Pošto je od Crkve proklet, ne može mu se služiti ni pomen, a još manje da bude kandidovan za sveca," navodi se u saopćenju Moskovske patrijaršije.

Crkva podsjeća da je u vrijeme Staljinove vladavine, samo od 1937. do 1941., streljano 110.700 klerika. Od 1949. ponovo počinje represija prema Crkvi, koja traje do Staljinove smrti, a to nastavlja i njegov nasljednik Nikita Hruščov.

Predlagati ga za sveca predstavlja "nepristojnost i historijski cinizam", smatra Moskovska patrijaršija.

Staljin je gruzijskog porjekla. Kao vrlo darovit mladić, upisao je bogosloviju u Tbilisiju 1894. godine. Ubrzo je upoznao propagatore marksizma i pao pod njihov uticaj i, pošto nije položio nekoliko ispita, isključen je iz bogoslovije, podsjeća agencija VIA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: