Hrabre i odlučne
1.2k

Šta zemlje s najboljim odgovorom na koronavirus imaju zajedničko: Žene lidere!

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mnogi se pitaju šta imaju zajedničko zemlje koje su najbrže i najbolje odgovorile na pandemiju koronavirusa? Od Islanda do Tajvana, pa od Njemačke do Novog Zelanda. Potom dodajte Finsku, Island i Dansku.

Mnogi će reći da su to male zemlje ili otoci. Ali Njemačka je velika i vodeća zemlja i svim ovim zemljama upravljaju žene, piše Forbes.com.

Istina

Angela Merkel, kancelarka Njemačke, ustala je rano i mirno rekla svojim sunarodnjacima da je ovo ozbiljan virus koji će zaraziti do 70% stanovništva. Testiranje je odmah uvedeno. Njemačka je preskočila faze poricanja, bijesa i nepoštenosti koje smo vidjeli u drugim zemljama.

Odlučnost

Među prvim i najbržim potezima bio je onaj koji je poduzela Tsai Ing-wen na Tajvanu. Još u januaru, na prvi znak nove bolesti, uvela je 124 mjere za sprečavanje širenja virusa. Sada šalje 10 miliona maski za lice u SAD i Evropu. Ing-wen je uspjela odgovoriti na ono što je CNN nazvao najboljim svjetskim odgovorima, držeći epidemiju pod kontrolom, još uvijek sa samo šest smrtnih slučajeva.

Jacinda Ardern na Novom Zelandu rano je reagovala na pandemiju i kristalno je jasno i zašto. Ona je nametnula samoizolaciju ljudima kada je bilo samo 6 slučajeva u cijeloj zemlji i zabranila strancima ulazak ubrzo nakon toga.

Tehnologija

Island pod vodstvom premijerke Katríne Jakobsdóttira nudi besplatno testiranje svim svojim građanima. Većina zemalja ima ograničeno testiranje. Srazmjerno broju stanovnika, država je već pregledala pet puta veći broj ljudi nego Južna Koreja i uspostavila je temeljit sistem praćenja. Sanna Marin postala je najmlađa šefica svijeta kada je izabrana prošlog decembra u Finskoj.

Ljubav

Norveška premijerka Erna Solberg imala je inovativnu ideju da pomoću televizije direktno razgovara s djecom u svojoj zemlji. Danski premijer Mette Frederiksen održao je nekoliko dana ranije konferenciju za novinare na kojoj nije bilo dopušteno prisustvo odraslih osoba. Erna Solberg je odgovarala na pitanja djece iz cijele zemlje.