Spirala nasilja
62

Šta se dešava u Švedskoj: Obračuni bandi postali svakodnevica, ubistva i ranjavanja se broje u desetinama

B. H.
Dvije osobe su poginule, a dvije su ranjene u pucnjavi u baru u švedskom gradu Sandviken, sjeverozapadno od Stockholma, no ovo je samo jedan u nizu slučajeva koji su postali svakodnevica u Švedskoj.

U četvrtak navečer u baru je došlo do pucnjave u kojoj su ubijena dva muškarca, muškarac u 20-ima i muškarac u sedamdesetima.

"Sumnjamo da je jedna osoba bila meta, a ostale tri su bile tamo iz drugih razloga, ali nisu imale nikakve veze s tim", rekao je glasnogovornik policije Magnus Jansson Klarin za švedsku novinsku agenciju TT. Dodao je da je cilj napada jedna od žrtava.

Policija još nije uhapsila nikoga ko je povezan s pucnjavom. Bar u kojem se dogodila pucnjava objavio je na društvenim mrežama da će ostati zatvoren za vikend.

"Razmatramo povezanost s pucnjavom koju smo vidjeli u prošlosti u Sandvikenu i također s nedavnom spiralom nasilja... (pucnjava) vjerojatno ima veze s kriminalnim okruženjem", dodao je glasnogovornik.

Rivalske kriminalne grupe u Švedskoj sve više se međusobno obračunavaju u pucnjavama i bombaškim napadima. U ovoj nordijskoj zemlji ove je godine u 261 pucnjavi poginulo 36 ljudi, a 73 ih je ranjeno.

Prošle godine zabilježeno je 90 eksplozija i 101 pokušaj bombaškog napada, prema podacima švedske policije. Do sada je ove godine zabilježeno više od 100 eksplozija.

U septembru je 13-godišnji dječak pronađen ubijen u šumi u blizini svoje kuće u blizini Stockholma. Lokalno tužilaštvo je saopćilo da je dječak bio žrtva "grubog i potpuno bezobzirnog nasilja kriminalnih grupa". Navodno je riječ o sukobu dviju kriminalnih skupina koje se bave trgovinom oružjem i drogom.