Trgovina utjecajem?
1

Šta se dešava u SAD-u: Republikanci prikazali izvještaj o transakcijama porodice Biden

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki republikanci pojačali su nadzor inostranih plaćanja porodice predsjednika Joea Bidena. Između redova, republikanci sugeriraju da se možda radilo o trgovini utjecajem. Bijela kuća je to oštro demantirala.

Novoobjavljeno izvješće bavi se više od deset miliona dolara koje je devetero rođaka aktualnog šefa Bijele kuće trebalo dobiti od stranaca.

"Članovi porodice Biden i njihovi poslovni saradnici stvorili su mrežu od više od 20 kompanija, većina njih su društva s ograničenom odgovornošću osnovana dok je Joe Biden bio potpredsjednik", stoji u izvještaju na 36 stranica, za koje republikanci kažu da je rezultat ispitivanja hiljada bankovnih računa, evidencija i pravnih dokumenata.

"Postavlja ozbiljna pitanja o tome zašto su strani akteri ciljali na porodicu Biden, što su očekivali zauzvrat i je li naša nacionalna sigurnost ugrožena", rekao je James Comer, šef istražnog odbora, citiran za USA Today No, predsjednika nije direktno optužio za protuzakonite radnje.

U međuvremenu, pristaše demokrata optužuju Comera i njegov razvoj za licemjerje jer se još nije pozabavio inostranih transakcijama Jareda Kushnera i drugih rođaka prethodnog republikanskog predsjednika Donalda Trumpa. Pritom je i sam Comer u srijedu priznao da se slične situacije s američkim predsjednicima događaju već duže vrijeme.

Transakcije o kojima se govori u spomenutom izvještaju povezane su, među ostalim, s predsjednikovim sinom Hunterom Bidenom i snahom Hallie Biden, a dolazile su iz Rumunije i Kine. Ponekad iz sumnjivih izvora, primjerice, iz tvrtke rumunjskog milijardera Gabriela Popoviciua, koji je u domovini osuđen za korupciju, istakao je The New York Times .

Bijela kuća: Pomažete Kini

U dokumentu se spominju i uplate kineskih državljana povezanih s Komunističkom partijom Kine i energetskom tvrtkom CEFC, koja je prije nekoliko godina uz veliku pompu najavljivala ulaganja u Češku.

Glasnogovornik Bijele kuće Ian Sams odbacio je izvještaj kao skup neutemeljenih tvrdnji, osobnih napada i aluzija. Čak je optužio Comera da svojim djelovanjem pomaže Komunističkoj partiji Kine.

Pomno promatrani član porodice Biden ostaje njegov sin Hunter. Savezne vlasti sada ga istražuju zbog problema s porezom i moguće ilegalne kupovine oružja. Veliku buru izazvali su i procurjeli materijali s njegovog prijenosnog računala koji, među ostalim, dokazuju njegove probleme s drogom.

Osamdesetogodišnji Joe Biden najavio je ponovnu kandidaturu za predsjednika krajem aprila i izraziti je favorit za stranačku nominaciju Demokrata. Njegov najozbiljniji suparnik na republikanskoj strani i dalje je bivši predsjednik Donald Trump, koji je prošle jeseni najavio namjeru da se ponovno kandidira.