Višedecenijski problem
18

Šta je uzrok vojnog udara u Mijanmaru: Kada upozorenja postanu ozbiljna stvarnost

B. R.
Vojska u Mijanmaru ima veliki utjecaj (Foto: EPA-EFE)
Vojska u Mijanmaru ima veliki utjecaj (Foto: EPA-EFE)
U Mijanmaru je izvršen vojni udar, a sedmicama ranije je postojala zabrinutost da bi se to moglo i desiti. Vojska je kao razlog udara navela prevare na nedavno održanim općim izborima.
Vojska je državom, koja je poznata i pod imenom Burma, vladala 50 godina. To je bio slučaj sve do 2011. godine. Opći izbori su održani u novembru prošle godine i na njima je ponovo pobijedila Nacionalna liga za demokratiju (NLD) bivše predsjednice Aung San Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi liderka vladajućeg NLD-a (Foto: EPA-EFE)
Aung San Suu Kyi liderka vladajućeg NLD-a (Foto: EPA-EFE)

Prošle sedmice je upozoravano na vojni udar, zbog čega su bile pripravne Ujedinjene nacije i pojedine države svijeta. U međuvremenu su u vojsci tvrdili da su izjave vrhovnog komandanta pogrešno shvaćene.

Tokom vikenda je policija patrolirala oko domova zakonodavaca uoči sjednice parlamenta. Glasnogovornik NLD-a Myo Nyunt je izjavio za agenciju Reuters da je San Suu Kyi i druge stranačke zvaničnike jutros privela vojska. Navodno su uhapšeni i članovi civilnog društva, među kojima je i lider studentskog sindikata.

Gužve ispred bankomata u Yangonu (Foto: EPA-EFE)
Gužve ispred bankomata u Yangonu (Foto: EPA-EFE)

Prema pisanju lista Guardian, ulice najvećeg grada Yangona izgledaju uobičajeno. No, da nije sve u redu pokazuju gužve ispred bankomata.

NLD je dobio 396 od 476 mandata u parlamentu i time je osigurao vlast za sljedećih pet godina. Stranke bliske vojsci Unija solidarnosti i Stranka razvoja dobile su samo 33 mandata.

Partije povezane s vojskom su osporile izborne rezultate, a sama vojska tvrdi da je utvrdila brojne nepravilnosti. Izborna komisija je negirala ove navode i dodala da je bilo "nedostataka" na biračkim spiskovima.

San Suu Kyi, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir, se 15 godina borila protiv vojnog režima da bi se uspostavila civilna vlast. Njena reputacija je znatno narušena zbog odnosa mijanmarske vlasti prema muslimanskoj zajednici - Rohinjama. Branila se od optužbi da se nad ovom zajednicom vrši genocid.

Uprkos uspostavljanju civilne vlasti, vojska je ostala vrlo utjecajna. Ustavom joj je garantovano da ima kontrolu nad ključnim ministarstvima i da ima četvrtinu mandata u parlamentu.

Vojni udar su osudili zvaničnici drugih zemalja svijeta. Među njima su američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.