Komentari (116)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Romi su tamo vec na azilu u Njemackoj i kupe debelu lovu za djecu, oni su se vec „zaposlili“. Govorim iz licnog iskustva.
@Pravda_bbb Naravno, oni su prvi otisli vec tamo 2010 nakon prvog viznog olaksanja. Barem ove za koje sam znao su nestali prakticno preko noci iz kuca koje su unajmljivali vec mjesec dana nakon viznog olaksanja. A poprilicno sam siguran da nisu otisli raditi tamo, jer nisu ni ovdje.
@Pravda_bbb oko 250€ dječiji doplatak po djetetu
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Već 3 meseca radim u Beču i svaki dan sam sve više uveren da se nikad ne vraćam dolje, pa ni u penziji. Evropa je gladna radnih i marljivih ruku. A ljudi sa Balkana su na glasu kao dobri i marljivi radnici i takva je plata.
Gdje si u Becu ??? Jesi za kafu
Njemacka je zemlja napretka, zemlja snalazljivih i vrijednih. Onaj ko otvorenog uma, smio i nema bojazni od nepoznatog, ne mora znaciti da ce biti milioner, ali ce vjerovatno uspjeti. A za one koji su nesigurani, preplaseni ili zagovornici balkanskog "haj ba, moze kako god" ce finansijski opet biti bolje nego u Bosni na istom ili slicnom poslu.
Nacin i kvalitet zivota u Njemackoj uveliko ovisi o omjeru brojnosti porodice i broju clanova koji rade, a ponajvise o mentalnom sklopu svake jedinke. Ako si ti u svojoj glavi skontao da trebas jesti pastete jer "moras" potrositi cijelu godisnju ustedjevinu za 3 sedmice godisnjeg u Bosni i BMW-a na lizing, onda ces jesti pastete citav zivot. Treba imati mjeru u svemu. Poslu, hrani, uzivanju, a bome i kurcenju.
Ukidaju deficitarnu listu i traže dobro poznavanje jezika. U prijevodu, teže će biti dobiti vizu za Njemačku. Valjda su se zasitili. Dosad je bilo dovoljno da si spreman raditi kao vozač ili u staračkom domu, građevina itd. i dobješ vizu na 2 godine pa malo pauze (kurčiš se kući s parama) pa opet 2 godine, nitko ne pita kako šprehaš. Nema više!
Opet ce se cekati po dvije godine ko i do sad i nista se promijeniti nece, ebala ih ambasada i MVP
Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba Neće vas grijat k'o što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije. Od svoje majke ko će naći bolju?! A majka vaša zemlja vam je ova; Bacite pogled po kršu i polju, Svuda su groblja vaših pradjedova.
Za ovu zemlju oni bjehu divi, Uzori svijetli, što je branit znaše. U ovoj zemlji ostanite i vi, I za nju dajte vrelo krvi vaše. K'o pusta grana, kad jesenja krila Trgnu joj lisje i pokose ledom, Bez vas bi majka domovina bila; A majka plače za svojijem čedom.
A šta ću ja koji sam ostao u BiH, bavim se privatnim biznisom i imam veću platu nego u Njemačkoj?
Mozel kako bez njemackog 😂😂
Smrdljivi us*rani uhljebi na aparatima. Pomirite se sa sudbinom, svi će otići iz ove smrdljive vukoj*e*bine i neće uhljebi imati na čiji račun živjeti.
Sad imam 40 godina otisao sam u tu Njemacku sa 35 Znaci dabogdo prije nisam znaci za 5 godina zivota u Njemackoj sam sebe obezbjedio i ne fali mi nista i imam hvala bogu i nisam u kr i sta ti ja znam vec ne mislim.ninasta .I Bih idem dok je roditelja inace posle necu ne pada mi na pamet.Dankeee Deuchland a vi sto lazete i izmisljate gluposti na dusu vam pojma vi nemate
@fbUser1566137986 kakav ti je stan? rupa neka smrdljiva, kiriju plaćaš 600-900e , KIRIJU !!! od auta ....krša za keš do 3-4 hiljade ili kreditčinu od 10 za auto staro deceniju? jedeš salamurinu iz sirotinjskog lidla? jedva cekaš godišnji da odeš u BiH? namirio se pravo
Samo vi serite da je a Njemackoj lose veze s vezom nema taj tko prica il ne zeli da kaze istinu il ne znam sta reci.Danke Deuchland
Kako god okrenes mismo gubitmici, nema vise para za srednju klasu. Kobi nama dans ugodijo, svi sanjamo, o luksuzu, niko negeda na zdravlje itd.
Njemacka je jedan veliki koncetracioni radni logor. Nije velika razlika u osnovi one Njemacke iz 1940-ih i ove danasnje, samo su nacini i metode profinjeniji i suptilniji, ali u svakom slucaju si rob koji nema zivot. Radi da bi poplacao troskove i prezivio. Bio gotovo 4 godine, i znam vrlo dobro o cemu pricam. Jedna od najboljih zivotnih odluka je bila da je napustim.
@Abdikant A STA TI KONKRETNO NIJE ODGOVARALO?????? Nemoj nam prosipati suplje molim te! pricaj ili suti zauvijek hebem ti zelenilo vise, poceo sam travu mrziti zbog poistivjecavanja zelenila sa levatima :(((
Nije mi odgovaralo da radim kao konj, i da mi dok poplacam troskove ne ostane gotovo nista. Sta mislis zasto veliki broj njemaca kada odu u penziju sele se u Madjarsku i tamo zivu? Sigurno zato sto im je njemacka penzija dostatna za jedan normalan zivot. Ja savjetujem svakome da ode i da se uvjeri. Ali znaj samo jedno, u Njemackoj je bolje samo ukoliko u Bosni nemas sta da jedes.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ko god misli da ga ceka plata od 5000 eura vara se zivis u supi koju placas od 500 do 1000 eura plus struja voda net i sl a plata ti je do od 2000 eura do 2500 eura plus porezna klasa si 1 to je odmah od 500 do 700 eura poreza a bez auta si mrtav tako da...
to nije tvoja stvar, sto si se ti nasao odjednom zabrinut?
Znaci bice exodus... Ode i staro i mlado...
Onaj ko se trudi i radi vise zaradjuje u Bosni nego oni tamo u njemackoj sto su otisli.
@cartier Nije mi bilo mrsko da ti pogledam profil i da sam sebe ubjedim po milioniti put da si stranacka pudlica koja bruji o patriotizmu a sljaka na ustrb gradjana BiH...toliko o tvom komentaru da se vise zaradjuje u BiH, nego u Svabiji...razguli decko i ti vani, pa se kurciii ko sav ostali napaceni narod koji 'nema s kim kafu popiti a ima sve drugo'
@JanPalach ALLAH DZ.S DAJE NAFAKU. SDA podrzavam jer grade dzamije gdje bosnjaci trebaju da idu a ne da locu alkohol po birtijama. Nece Allah DZ.S promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni samog sebe. Allah dz.s nece pogledati covjeka koji se odrekne familijarnih veza. Da ste svi slozni u familiji bolje biste prosli u zivotu.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
hvala teta Angela sto se brines za moju djecu i njihovu buducnost. ubrzo ce mi biti termin za vizu. samo cu do Baketa svratiti da se poselamim i vozdra