Historijski susret
35

Šta je donio samit Izraela i arapskih zemalja: "Nova zora" u odnosima i stari problem Palestine

V. K.
Šefovi diplomatija nakon završenog samita (Foto: EPA-EFE)
Šefovi diplomatija nakon završenog samita (Foto: EPA-EFE)
Zvaničnici Izraela i četiri arapske države, uz posredništvo Sjedinjenih Američkih Država, održali su trodnevni samit u pustinjskoj regiji Negev što je ocijenjeno kao historijski susret zemalja koje su donedavno bile na "ratnoj nozi".

Ministri vanjskih poslova Izraela, Egipta, Bahreina, Maroka i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena organizovali su samit koji je na jednom mjestu okupio države potpisnice "Abrahamskog sporazuma" koji je potpisan 2020. godine uz posredništvo tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Nakon zasjedanja, zvaničnici zemalja organizovali su i zajedničku konferenciju za medije na kojoj su podijelili razmišljanja nakon ovog specifičnog, ali izuzetno važnog događaja.

"Ovo je prvi sastanak ovakve vrste, ali ne i posljednji. Odlučili smo da sastanak u Negevi pretvorimo u poseban forum. Ono što mi radimo ovdje je stvaranje historije, izgradnje nove regionalne arhitekture zasnovane na napretku, tehnologiji, vjerskoj toleranciji i sigurnosnoj i obavještajnoj saradnji", rekao je ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid.

Yair Lapid i šef diplomatije Maroka Nasser Bourita (Foto: EPA-EFE)
Yair Lapid i šef diplomatije Maroka Nasser Bourita (Foto: EPA-EFE)

Također, on je naglasio kako samit ima za cilj poslati jasnu i zajedničku poruku u kojoj se odvraćaju zajednički neprijatelji - prije svega Iran i njihovi "sateliti".

Između ostalog, Lapid se osvrnuo i na značaj mjesta na kojem je održan sastanak zemalja.

"Prijatelji, mi stojimo ovdje u Negevu, mjestu gdje je otišao naš zajednički otac nakon potpisivanja originalnog Abrahamovog sporazuma između njega i Boga. U Knjizi Postanka piše: 'A onda je Abraham krenuo i nastavio prema Negevu..'. Došao je ovdje da izgradi bolju budućnost za svoj narodi i svoju porodicu. Mi smo ovdje iz istog razloga", poručio je Lapid.

Povodom sastanka, javnosti se obratio i državni sekretar SAD-a Antony Blinken koji je rekao kako je ovakav skup prije nekoliko godina bilo nemoguće zamisliti.

Samit je organizovan u izraelskoj regiji Negeva (Foto: EPA-EFE)
Samit je organizovan u izraelskoj regiji Negeva (Foto: EPA-EFE)

"Od potpisivanja Abrahamovog sporazuma, nekad nemoguće stvari postale su moguće. Ovo je nova zora. Sjedinjene Američke Države će nastaviti podržavati procese koji transformiraju regiju i šire. Ipak, moramo jasno reći da ovi regionalni mirovni sporazum nisu zamjena za napredak u odnosima između Palestinaca i Izraelaca", pojasnio je Blinken.

Egipatski ministar vanjskih poslova, čiji je dolazak u izraelskim medijima popraćen s posebnom pažnjom, izjavio je kako je samit pružio priliku da se razgovara i o pitanje izraelsko - palestinskih odnosa i statusa grada Jerusalema.

"Egipat godinama nastoji da ohrabri palestinsku i izraelsku stranu da postignu neophodan dogovor i kompromis koji može okončati sukob. Mislim da je Egipat pokazao svoju opredijeljenost za dugovječni mir s Izraelom i da smo partneri na koje se mogu osloniti", rekao je šef egipatske diplomatije Sameh Shoukry.

Šefovi diplomatija na zajedničkoj konferenciji za medije (Foto: EPA-EFE)
Šefovi diplomatija na zajedničkoj konferenciji za medije (Foto: EPA-EFE)

Šef diplomatije Maroka Nasser Bourita poručio je kako je prisustvo marokanskih zvaničnika na ovakvom samitu najbolji odgovor na to šta misli o ovakvoj vrsti razgovora i sastanaka.

"Ovo nije oportunistički potez. To je prirodna odluka zasnovana na dugogodišnjim odnosima između Maroka i izraela, te kralja Maroka i marokanske jevrejske zajednice. Kažu da svaki Izraelac u svojoj porodici ima nekoga s marokanskom krvlju", ističe Bourita.

Ujedinjeni protiv Irana, palestinsko pitanje i dalje otvoreno

Na kraju samita između Izraela i arapskih zemalja, zvaničnici su još jednom potvrdili kako se nadaju da će ovakva vrsta događaja biti organizovana bar dva puta godišnje.

Pored ovih zemalja, šefovi diplomatija su poručili kako se nadaju da će samit u budućnosti biti proširen i sa predstavnicima Jordana i Palestinske samouprave.

"Nadamo se da će se pridružiti kako bismo radili na zajedničkoj budućnosti, napretku i uspjehu. Osnovali smo radne grupe u oblastima borbe protiv terorizma i odbrane, obrazovanja, zdravstva, turizma, hrane, vode i energije", poručili su šefovi diplomatija.

I dok se čeka novi samit arapskih zemalja i Izraela, na kojem će se vjerovatno ponovno naći i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, diplomatski susret koji je obilježio protekli vikend potvrdio je stvaranje jakog saveza protiv Irana.

Pregovori između velikih sila i Irana o povratku u nuklearni sporazum iz 2015. godine te ukidanju sankcija Teheranu i dalje su u toku, ali javna je tajna kako Izrael i druge države Bliskog istoka nisu zadovoljne rješenjem koje bi, prema njihovom mišljenju, omogućilo nuklearnu moć Iranu.

Potpisivanje Abrahamskih sporazuma 2020. godine i veliki samit u Negevi zemalja potpisnica, jasan je pokazatelj kako Izrael nastoji stvoriti savez koji će, neovisno o odluci SAD-a i velikih sila o nuklearnom sporazumu s Iranom, omogućiti stvaranje bloka koji će se suprotstaviti Iranu, ali i grupama poput Hezbollaha i Huti pokreta koji su na "platnom spisku" Teherana.

Palestinski lider Mahmoud Abbas nije bio dio prvog samita (Foto: EPA-EFE)
Palestinski lider Mahmoud Abbas nije bio dio prvog samita (Foto: EPA-EFE)

S druge strane, iako se na ovom samitu govorilo o relaksaciji odnosa između Izraela i Palestine, jasno je kako ni nakon ovakvog susreta zemlje učesnice nisu formirale jedinstven stav o tome na koji je način potrebno riješiti "palestinsko pitanje".

"Nakon što aplauz prestane i kamere se ugase, Izrael i Palestina će ostati s istim problemima u odnosima. Čelnici se ne bi trebali zavaravati da će se ovaj sukob riješiti sam od sebe i nestati ispod slojeva šminke na službenim fotografijama. Napad u Be'er Shevi prošle sedmice, nedaleko od mjesta održavanja samita, podsjećaju nas da je stari Bliski istok još uvijek ovdje i da nije nestao", stoji u analizi izraelskog lista Haaretz.