{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta je DHKP/C: Turski ljevičarski teroristi sa "dozvolom za okupljanje"

31.3.2015. u 19:54
10
33
Šta je DHKP/C: Turski ljevičarski teroristi sa "dozvolom za okupljanje"
10
Revolucionarna narodna oslobodilačka fronta ili DHKP/C turska je organizacija koju većina zapadnog svijeta prepoznaje kao terorističku grupu.
Njeni članovi danas su oteli istanbulskog tužioca Mehmeta Selima Kiraza kojega okrivljuju za nesavjesno djelovanje u slučaju smrti dječaka Berkina Elvana koji je preminuo u martu 2014. godine, a nakon što je zadobio teške povrede koje je mu je navodno nanio policijski službenik.

DHKP/C je organizacija koje djeluje ilegalno i koju Turska, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, prepoznaje kao terorističku organizaciju krajnje ljevice.

I pored toga, njeni članovi su sve do 2011. godine organizovali prvomajski marš u centru Istanbula, a nakon toga njihovo djelovanje nastavljeno je kroz prvomajske proteste koji su posljednjih godina obilježeni nasiljem.

Nastala je 1978. godine pod imenom Revolucionarna ljevica, a nakon niza bombaških i samoubilačkih napada organizacija je zabranjena i stavljena na listu terorističkih grupa u Turskoj. Njena ideološka pozadina poistovjećuje se sa antiameričkom i antievropskom politikom koju su ispoljili u više navrata.

Njen osnivač Dursun Karatas djevojao je iz inostranstva,a umro je u Holandiji 2008. godine.

DHKP/C smatra da je zvanična Ankara pod „zapadnjačkom kontrolom“ koju pokušava uništiti navodnim demokratskim, ali i nasilnim putem.

Asuman Akca, istanbulska čelnica organizacije, uhapšena je 2008. godine pod optužbom da je planirala atentat na državnog premijera Recepa Erdogan. Tokom četverogodišnjeg pritvora i suđenja Akca je pristala na odavanje informacija o DHKP/C-a, a nedugo zatim ona je ubijena hicem u glavu.

Tokom '80-ih godina prošlog vijeka DHKP/C je izveo prve napade, uglavnom na urede i predstavnike američke vojske, te službenike turskih obavještajnih službi. Na prelazu u '90-te godine DHKP/C je napadao vojnike koji su učestvovali u Zaljevskom ratu.

1996. godine pripadnici organizacije ubili su poznatog turskog biznismena Ozdemira Sabancija.

Od 2000. godine DHKP/C je izveo veliki broj napada i ubistava uključujući samoubilačke napade iz januara 2015., februara 2013., 2012. i 2001. godine. Od 2010. njihovi napadi se dešavaju nekoliko puta godišnje.

DHKP/C regrutuje uglavnom pripadnike Alevita, manjinskog vjerske grupe u Turskoj koja broji najmanje 15 miliona ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: