16 godina vlasti
16

Šta će Nijemcima nedostajati nakon Angele Merkel i šta joj zamjeraju

B. R.
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Urednica BBC-a za izvještavanje iz Evrope Katya Adler pitala je Nijemce šta će im najviše nedostojati nakon što Angela Merkel okonča 16-godišnji kancelarski mandat. Također je pitala za greške u njenom radu.

U Dizeldorfu je posjetila porodicu čije tri generacije podržavaju Merkel. Kao razloge zašto je podržavaju naveli su to da im je dala osjećaj sigurnosti, da je djevojkama pokazala da žena može biti lider te zbog toga što je dobro upravljala u nekoliko kriza - finansijskoj, migrantskoj i onoj izazvanoj pandemijom koronavirusa.

U bojazni su zbog toga što će nakon Merkel nastati vakuum, a sumnjaju da ijedan od tri kandidata za kancelara može popuniti taj vakuum.

Novinarka Adler je ukazala da postoje mnogi Nijemci kojima je zaista teško predvidjeti kako će domaća politika izgledati poslije parlamentarnih izbora 26. septembra. Jedna cijela generacija ne zna ni za jednu drugu osobu da je bila kancelar, osim za Merkel. S nekim od ovih mladih ljudi razgovarala je u jednoj školi u Bonu.

"Poštujemo je, ali je kriva što nas nije dovoljno pripremila za budućnost"

Neki od njih bi voljeli da sada imaju pravo glasa. Kao važne su ocijenili klimatske promjene, pomoći onima koji su teško radili tokom pandemije i koji su i sami mnogo pomogli tokom pandemije, značajniji utjecaj Njemačke u međunarodnim odnosima.

Kako su kazali, poštuju Merkel, ali je kriva što ih nije dovoljno pripremila za ono što ih čeka u budućnosti. Jedna od učenica je poručila da jedino ono zbog čega je krivi jeste to što državu nije pripremila za promjenu. Nada se da će mladima u budućnosti biti lakše.

Vjerovatno će se najviše pamtiti po odgovoru na migrantsku krizu

Pitanja jednakosti i integracija postala su važna po izbijanju migrantske krize 2015. Merkel je omogućila da u Njemačku dođe milion izbjeglica iz Sirije i drugih država. Vjerovatno je to ono po čemu će se najviše pamtiti.

Među brojnim migrantima je frizer Bob Kebede iz Eritreje. O migracijama razgovara sa svojim mušterijama bez obzira na to kakva politička uvjerenja imaju. U jednom takvom razgovoru mušterija ga je pitala zašto Njemačka mora primiti baš svaku izbjeglicu, zašto ne može birati one koje će pustiti, a drugima kazati da ne mogu živjeti u ovoj zemlji.

Zapostavljena javna infrastruktura

Merkel se često opisuje kao političarka koja odlično upravlja krizama, ali koja nema viziju njemačke budućnosti. Njemačka jeste jedna od najbogatijih država na svijetu, ali je javna infrastruktura u posljednjih nekoliko godina, kako je ocijenila BBC-jeva novinarka, zapostavljena. Između ostalog, to se odnosi na željeznicu. Kancelarki se spočitava da njena vlast nije dovoljno investirala u ono što će biti potrebno u budućnosti.

U pojedinim ruralnijim mjestima nisu zadovoljni kvalitetom internet veze. To je veliki problem s obzirom na značaj interneta tokom pandemije za poslovanje i školovanje. Ovo je sada postalo važno pitanje u predizbornoj kampanji. Nijemci iz spomenutih mjesta priželjkuju da imaju internet kakav imaju njihovi sugrađani u ostatku zemlje.

U nedjelju, 26. septembra, na dan izbora veliki dio svijeta posmatrat će ono što se dešava u Njemačkoj - da li će je naslijediti socijaldemokrata Olaf Scholz, konzervativac i stranački kolega Armin Laschet ili kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock.