{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta bi bilo da je ostvaren Shahzadov bombaški plan

S
30.9.2010. u 17:49
0
12
Šta bi bilo da je ostvaren Shahzadov bombaški plan
0
Na suđenju nesupjelom bombašu s Times Squarea, Faisalu Shahzadu, tužitelji su pustili videosnimak koji pokazuje šta bi se dogodilo da je 1. maja 2010. godine bomba zaista eksplodirala.


Faisal Shahzad, Pakistanac s američkim državljanstvom, priznao je na suđenju da je planirao bombaški napad i da se nadao da će eksploziv, koji se nalazio u parkiranom Nissanu Pathfinderu na Times Squareu, ubiti najmanje 40 osoba.

FBI je načinio videosnimak koji iz nekoliko kutova i slow motionu pokazuje šta bi se desilo da je bomba zaista eksplodirala, te su tužitelji tokom suđenja istakli da bi eksplozija bila dovoljno jaka izazove značajnu materijalnu štetu i ubije desetine osoba.

Također, tužitelji su istakli da je 30-godišnji Shahzad pažljivo birao lokaciju za bombaški napad, a navodno, kako je sam priznao, planirao je još nekoliko napada.

"Da je bomba na Times Squareu eksplodirala on bi nastavio s napadima", kazao je neimenovani viši savezni pravosudni dužnosnik za američke medije.

"Shahzad je s ponosom pričao o tome šta je planirao učiniti sa svojim saučesnicima", istakli su tužitelji.

Faisal Shahzad se pojavljuje i na jednom videosnimku načinjenom u Pakistanu.

"Napast ćemo Ameriku. Pokušavam se pridružiti mojoj braći u džihadu još otkako se dogodio 11. septembar", kazao je tada Shahzad citirajući dijelove iz Kur'ana.

Pakistanac je u potpunosti priznao svoju krivicu na ročištu 21. juna . "Izjašnjavam se krivim po sto puta“, kazao je tad.

Faisal Shahzad je uhapšen 3. maja u avionu koji je iz New Yorka trebao da poleti za Dubai. Tereti se po 10 tačaka optužnice, za urotu, upotrebu oružja za masovno uništenje, pokušaj terorističkog napada, prijevoz eksploziva i druga kaznena djela. S obzirom da je priznao krivicu moguće je da će biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Izricanje kazne zakazano je za 5. oktobar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: