FBI prikazao snimak
0

Šta bi bilo da je ostvaren Shahzadov bombaški plan

Sarajevo-x.com
Faisal Shahzad (Foto: AP)
Faisal Shahzad (Foto: AP)
Na suđenju nesupjelom bombašu s Times Squarea, Faisalu Shahzadu, tužitelji su pustili videosnimak koji pokazuje šta bi se dogodilo da je 1. maja 2010. godine bomba zaista eksplodirala.

Faisal Shahzad, Pakistanac s američkim državljanstvom, priznao je na suđenju da je planirao bombaški napad i da se nadao da će eksploziv, koji se nalazio u parkiranom Nissanu Pathfinderu na Times Squareu, ubiti najmanje 40 osoba.

FBI je načinio videosnimak koji iz nekoliko kutova i slow motionu pokazuje šta bi se desilo da je bomba zaista eksplodirala, te su tužitelji tokom suđenja istakli da bi eksplozija bila dovoljno jaka izazove značajnu materijalnu štetu i ubije desetine osoba.

Također, tužitelji su istakli da je 30-godišnji Shahzad pažljivo birao lokaciju za bombaški napad, a navodno, kako je sam priznao, planirao je još nekoliko napada.

"Da je bomba na Times Squareu eksplodirala on bi nastavio s napadima", kazao je neimenovani viši savezni pravosudni dužnosnik za američke medije.

"Shahzad je s ponosom pričao o tome šta je planirao učiniti sa svojim saučesnicima", istakli su tužitelji.

Faisal Shahzad se pojavljuje i na jednom videosnimku načinjenom u Pakistanu.

"Napast ćemo Ameriku. Pokušavam se pridružiti mojoj braći u džihadu još otkako se dogodio 11. septembar", kazao je tada Shahzad citirajući dijelove iz Kur'ana.

Pakistanac je u potpunosti priznao svoju krivicu na ročištu 21. juna . "Izjašnjavam se krivim po sto puta“, kazao je tad.

Faisal Shahzad je uhapšen 3. maja u avionu koji je iz New Yorka trebao da poleti za Dubai. Tereti se po 10 tačaka optužnice, za urotu, upotrebu oružja za masovno uništenje, pokušaj terorističkog napada, prijevoz eksploziva i druga kaznena djela. S obzirom da je priznao krivicu moguće je da će biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Izricanje kazne zakazano je za 5. oktobar.