Velika Britanija
0

Tri osobe osuđene zbog namjere obaranja aviona na letu za SAD

FENA
Trojica britanskih državljana osuđeni su u ponedjeljak na po najmanje 20 godina zatvora zbog učešća u zavjeri s ciljem obaranja aviona koji su iz Londona prije četiri godine prevozili putnike u Sjedinjene Države i Kanadu.

Zavjerenici su u augustu 2006. godine pokušali da prokrijumčare hidrogen-peroksid, tečni eksploziv, u ambalaži za bezalkoholna pića i da tokom leta izazovu nesreću, javio je Reuters.

Policija je, međutim, ubrzo raskrinkala zavjeru, a prema izjavama tužilaca spriječen je napad čije bi razmjere bile slične onim od 11. septembra 2001. godine, kada su srušene dvije kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Sudu je predočeno da su Ibrahim Savant (29), Arafat Wahid Khan (29) i Wahid Zhaman (26), sva trojica s prebivalištem u Londonu, snimili filmovane video zapise s namjerom da oni budu objavljeni poslije njihove smrti i u njima se, u maniru Al-Qaide, prijeti napadima "neprijateljima islama".

Oni su tokom sudskog procesa negirali ubilačku zavjeru, rekavši da su njihovi video zapisi dio dokumentarnog filma.

  • Smrt i uništenje će vas pogoditi kao tornado. Kao što ste ubijali nas, tako ćete i vi biti ubijeni. I kao što ste nas bombardovali, tako ćete i vi biti bombardovani, rekao je Zaman u jednom od video zapisa emitovanim u sudu u Londonu.

Sudija Timothy Hallroyd je obrazlažući presudu rekao da osuđeni nisu bili upoznati s namjeravanim ciljevima napada niti da su učestvovali u izradi planova za napad, ali da su "namjeravali da ubiju neodređen, ali potencijalno veliki broj nedužnih muškaraca, žena i djece".

Do sada je ukupno 12 osoba osuđeno ili im se sudi zbog umiješanosti u tu zavjeru.

Lider grupe Abdullah Ahmed Ali osuđen je u septembru prošle godine na doživotnu robiju, pošto je dokazano da je pratio polaske sedam aviona u razmaku od dva do dva i po sata - prema San Franciscu, Torontu, Montrealu, Washingtonu, New Yerseyu i Chicagu.