Svijet
13

Šta ako virus ebole počne da se prenosi zrakom?

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveća strahovanja naučnika jesu da bi virus ebole mogao da sasvim mutira i da se, umjesto putem tjelesne tekućine, počne prenositi zrakom, kao gripa, što bi imalo katastrofane posljedice.

Mutacija može da poveća opasnost od infekcije virusom. To može dovesti do ranog izbijanja bolesti kod inficirane osobe ili do toga da se bolest drugačije razvija, tako da kod oboljelih češće dolazi do upale mozga.

Međunarodni istraživački tim analizirao je genetski materijal 99 uzoraka virusa ebole.

Uzorci potiču od 78 pacijenata iz Siera Leonea kod kojih su ljekari od kraja maja do sredine juna utvrdili da su zaraženi ebolom.

Stručnjaci su nakon pregleda otkrili više od 300 genetskih promjena?!

Samo za vrijeme epidemije, registrovano je 50 mutacija. Dakle, virus je na najboljem putu da se promijeni - upozoravaju infektolozi.

Nekoliko mutacija dovelo je do promjene redoslijeda aminokiselina u proteinima koje prizvodi virus.

U stručnom časopisu "Nauka" piše da se takve promjene odnose i na nasljedni materijal, koji je važan za dijagnosticiranje ebole.

Ukoliko tu dođe do daljeg mutiranja virusa, to bi u budućnosti moglo otežati njegovo dijagnosticiranje.

Naučnici, ipak, navode da, čak i ako virus doživi veliki stepen mutacije, to ne znači odmah da će se dogoditi najgore.

Virus koji je poznat po svojoj brzoj mutaciji jeste virus gripe. Naučnici svake godine moraju pronalaziti nove vakcine protiv gripe. Nakon godinu dana virus toliko ojača da prošlogodišnja vakcina više nije djelotvorna.

Na sreću, ebola je drugačija, procenjuju naučnici i pojašnjavaju da, u poređenju sa gripom, virus ebole mutira dosta sporije. Razlog je taj što je njegovo genetski materijal drugačiji.

Međutim, virus ebole još uvijek se mijenja tako brzo da je otporan na lijekove i vakcine na kojima stručnjaci upravo rade.

Ljekari koji se bore sa virusom ebole u dijelovima Afrike koji su zahvaćeni ovom smrtonosmom zarazom upozoravaju na svakodnevne probleme koji usporavaju tretman zaraženih.

Nije problem što virus mutira, već što nedostaju bolesnički kreveti, bolja izolacija zaraženih, kao i iskustvo u borbi sa virusom - pojašnjavaju oni.

Vezani članci