Svijet
270

St. Louis: Amerikanci učili o historiji, ratu i genocidu u Bosni i Hercegovini

Klix.ba
U St. Louisu (SAD) u Bosanskom islamskom centru ove sedmice je po prvi put organiziran program za članove “Missouri historijskog muzeja”.

Naime, radi se o projektu koji je razvijen kroz partnerstvo između ove dvije institucije, a imao je cilj da članovi muzeja saznaju više informacija o bosanskoj zajednici (najvećoj zajednici van Bosne i Hercegovine), historiji, ratu, genocidu i koracima ka budućnosti. Program je okupio 25 učesnika koji su iskazali zainteresiranost za živote i sudbinu svojih sugrađana. Neizmjernu pomoć i podršku ovom projektu pružio je i Enver ef. Kunić, imam Bosanskog islamskog centra koji je kazao da je dijalog osnovno svojstvo čovjeka kao bića kojeg je Bog obdario umijećem govora i razgovora.

Ef. Kunić istakao je i to da dijalog igra važnu ulogu među porodicama monoteističkih religija - Ibrahimovog/Abrahovom (a.s.) porijekla.

“Kao duhovni uzor, otac svih naroda koji vjeruju u jednog Boga, Ibrahim kao osoba je odličan primjer a i temelj na kojem se može uspješno graditi svijest o potrebi dijaloga i pravilnog razumijevanja sličnosti ali i razlika među tim religijama. Sve nebeske objave raspolažu neponovljivim duhovnim, humanim i moralnim mogućnostima”, kazao je Kunić dodajući da posebno mjesto u islamu među nemuslimanima, u Kur’anu, zauzimaju Jevreji i kršćani jer uz muslimane čine zajednicu baštinika Knjige, dakle baštine monoteizma i dijaloga.

U pojedinim trenucima, govornicima nije bilo lako zalaziti u sve detalje njihove borbe za preživljavanje i straha hoće li sa svojom porodicom živi dočekati novi dan, ali njihova želja i osjećaj odgovornosti prema žrtvama bili su snažniji. Denis Nasufović, član odbora je prezentirao historiju Bosanskog islamskog centra, svoju životnu priču i osvrt na ratne tragedije BiH.

Program je bio veoma uspješan jer su učesnici imali priliku saznati o životu u Bosni i Hercegovini i iskazati suosjećanje sa sugrađanima. Između ostalog, gosti su prisustvovali i muslimanskoj podnevskoj molitvi. Također, posebno ih je oduševila mogućnost da po prvi put probaju bosansku kahvu i rahatlokum.

”Program je zaista bio interesantan i veoma informativan, pun historijskih činjenica koje prije nismo znali i upravo nam to omogućava da bolje razumijemo bosanski narod i razlog zašto su oni ustvari ovdje u tako velikom broju“, rekla je jedna od učesnica Nancy Clark, penzionisana profesorica, dok je Lori Burdak Miller, vlasnica Military Research kompanije dodala: ”Zaista sam dosta danas naučila i samo prisustvovanje muslimanskoj molitvi je nezaboravno iskustvo.“