Italija
0

Srpski huligani danas u sudu u Genovi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pet srpskih navijača, koji su predvodilii nasilje na stadionu Luigi Ferraris na nogometnoj utakmici između Italije i Srbije, u petak će istupiti u sudu u Genovi. Među njima je i vođa huligana Ivan Bogdanov, organizator nereda koji su uzrokovali prekid kvalifikacijske utakmice za EP 2012.

Vođa navijača Crvene zvezde je s petericom istomišljenika doputovao u Italiju preko Austrije. U nekom većem mjestu na sjeveru Italije se sastao s drugim navijačima koji su putovali na utakmicu u Genovu i napravio "ratni plan", prenose agencije.

Bogdanov je u Genovi kupio sve potrebno za nerede na utakmici: noževe u Ikei, signalne rakete i bengalske baklje u nekoj prodavnici nautičke opreme i druge predmete koje su mu oduzeli pri ulasku na stadion.

U međuvremenu, kada u Genovi počne proces, nakon kojeg će huligani zasigurno dobiti po deset godina zabrane ulaska u Italiju, u Beogradu će se sastati izvršni odbor Srpskog nogometnog saveza.

Odbor će se upoznati sa saopćenjem koje je napisao delegat utakmice u Genovi, Gruzijac David Petrijašvili, te zauzeti stav u vezi s događanjima u Genovi.

Srpski nogometni savez mora svoj stav proslijediti Evropskom nogometnom savezu (UEFA) do 25. oktobra, dok će UEFA odluku o kazni objaviti u četvrtak, 28. oktobra.