Dobit će zamjenu
64

Srp i čekić idu u muzej: Uklonjeno komunističko znakovlje sa najpoznatije ukrajinske znamenitosti

B. H.
Čelična figura žene koja drži mač i štit sa simbolima povezanim sa SSSR-om, visoka 62 metra, otkrivena je 1981. kao spomenik sovjetskoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu. Ukrajinci su uklonili srp i čekić, ali će spomenik dobiti novo znakovlje.

Nakon ruske agresije, Ukrajine je udvostručila uklanjanje referenci na sovjetsku povijest i rusku kulturu iz zemljopisnih naziva, a zakon o dekolonizaciji stupio je na snagu ovog ljeta.

Postoje slični masivni ratni spomenici u bivšim sovjetskim gradovima poput Volgograda u Rusiji i Bresta u Bjelorusiji.

Spomenik koji stoji na vrhu ratnog muzeja poznat je doslovno kao "Majka domovina", ali sada postoje pozivi da se preimenuje u Majku Ukrajinu. Ministarstvo kulture je u međuvremenu podržalo plan da se figura opremi novim štitom s ukrajinskim trozubcem.

Kip je dio Nacionalnog muzeja povijesti Ukrajine u Drugom svjetskom ratu i planirano je da tamo bude izložen sovjetski štit sa srpom i čekićem.

"Dužni smo provesti dekomunizaciju, a zamjena štita jedan je od glavnih koraka u tom poslu", rekao je direktor muzeja Yuriy Savchuk stojeći ispod kipa.

Rekao je da se projekt uklapa u težnje Ukrajine da krene prema Zapadu i postane članica NATO-a te da je posao dio ideološkog rata.

"Rat se očito odvija i na kulturnom i informacijskom frontu: to je rat za identitet, za svijest ljudi", rekao je Savchuk.

Istraživanje koje je prošle godine naručilo ministarstvo kulture pokazalo je da 85 posto Ukrajinaca podržava uklanjanje srpa i čekića.

Novi štit trebao biti postavljen do državnih praznika ovog mjeseca, Dana ukrajinske zastave 23. augusta i Dana nezavisnosti 24. augusta.