Svijet
0

Srednjovjekovni muslimanski znanstvenici u knjizi 'Izgubljena povijest'

FENA
Danas kada u odnosima muslimanskog svijeta i Zapada ima dosta nerazumijevanja i nepovjerenja, vrijedi se sjetiti činjenice da je civilizacija islama svojedobno bila superiornija kršćanskoj. Dostignuća znanstvenika muslimanske vjere u srednjem su vijeku utrla put renesansi i prosvjetiteljstvu u Evropi, i time postavila značajne temelje modernom društvu. Nedavno je objavljena studija o prilično zaboravljenom doprinosu islamske civilizacije svjetskoj kulturi – napisao ju je umirovljeni američki diplomat Michael Morgan.

Mediji islam najčešće povezuju s nasiljem i netolerancijom. Čak i prije terorističkih napada na New York i Washington bila je popularna teza povjesničara Samuela Huntingtona o skorom sukobu civilizacija, između Zapada i muslimanskog svijeta. Michael Morgan, američki diplomat koji je većinu radnog vijeka proveo u islamskim zemljama, objavio je nedavno knjigu 'Izgubljena povijest', u kojoj kritizira ideju o sukobu civilizacija.

"Zaključio sam da sukob civilizacija ne postoji. Ova moja tvrdnja je u suprotnosti s tvrdnjama kolega drugačije ideološke orijentacije. Ja sam naravno svjestan da sukoba ima, međutim nije riječ o sukobu civilizacija. Jer, svi manje-više danas nastanjujemo jednu istu, tehničku, globalnu civilizaciju kojoj su doprinijele hiljade znanstvenika, mislilaca i umjetnika, od kojih su mnogi iz islamskog civilizacijskog kruga danas nažalost prilično zaboravljeni", kaže Michael Morgan za Glas Amerike.

On spominje znanstvenika Ibn Sinaa, poznatog kao Avicena, autora 246 studija koje su položile temelje modernoj medicini. Ili – Muhameda al-Havarizmija iz sedmog stoljeća, utemeljitelja algebre. Lista imena koju sadrži studija Michaela Morgana je vrlo duga – na njoj se nalaze znanstvenici koji su doprinijeli razvoju moderne astronomije, matematike i medicine, te otvorili put Newtonu i Koperniku.

Morgan kaže da većina Amerikanaca na žalost ne razumije islam, kojeg mediji najčešće opisuju kao brutalnu i netolerantnu vjeru. U svojoj knjizi Michael Morgan nudi suprotan primjer – sultan Salah al-Din položaj od najvećeg povjerenja daje jevrejskom filozofu i liječniku, Maimonidesu: "Maimonides se danas smatra najvećim jevrejskim filozofom srednjeg vijeka – bio je inspiracija svojem narodu, na cijelom području Srednjeg istoka. No, Maimonides je sa Salah al-Dinom radio na tada važnim medicinskim istraživanjima. Primjerice, njegova metoda liječenja ugriza od zmije iz 12. stoljeća, može se naći još 1965. – i to nigdje drugdje nego u priručniku za američke izviđače. O takvom kalibru ljudi govori moja knjiga, u cijeloj jednoj civilizaciji koja je bila posvećena invencijama i promišljanju."

Michael Morgan smatra da je vrlo važno da Amerikanci prošire svoje znanja o islamu, pogotovo o njegovom doprinosu razvoju zapadne civilizacije: "Mnogo je toga na ovu temu objavljeno, pogotovo u posljednjih osam godina, no niti jedna od tih knjiga nije postala zaista popularna. Ne znam zašto. Vjerojatno, jer je riječ o pomalo nekonvencionalnoj ideji – koja je u suprotnost s raširenim klišejima. Također, znanstvena se literatura općenito slabo prodaje. Mene međutim brine činjenica što Amerikanci razmjerno malo znaju o dijelu svijeta u kojem je njihova zemlja posljednjih godina vrlo angažirana."

Michael Morgan, umirovljeni američki diplomat, smatra da bi mediji svoje izvještavanje iz islamskog svijeta trebali bolje kontekstualizirati – odnosno da bi trebali događaje predstaviti u svom povijesnom kontinuitetu.