Svijet
92

Sreću pod kuvajtskim suncem pronašli brojni državljani BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U jednoj od najbogatijih zemalja svijeta Kuvajtu, smještenoj na obalama Perzijskog zaljeva, sreću "pod tuđim suncem" pronašli su i brojni bh. građani koji su dobivši posao u toj zemlji obilja počeli graditi novi život za sebe i svoje porodice.

Oko 150 građana danas živi u toj zemlji Bliskog istoka, a različitih su profesija - tu su ljekari, zubari, arhitekte, sportski treneri, uposlenici u uslužnim djelatnostima, ali i građevinski radnici koji u Kuvajt dođu na određeno vrijeme radeći na nekom od brojnih gradilišta što u Kuvajtu doslovno niču na sve strane.

Utisak koji su predstavnici bh. medija, boraveći u studijskoj posjeti Kuvajtu, stekli u razgovoru s nekima od njih je ujednačen - iznimno su zadovoljni uvjetima rada i života, navodeći brojne pogodnosti koje ta zemlja pruža njenim žiteljima, uz naglasak da je potrebno navići se na nešto drugačiju kulturu i tradiciju te ritam života uopće.

Jedna od prvih osoba s kojom su se novinari imali priliku sresti jest bivši direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Tuzla, koji je na toj poziciji bio od 2008. godine, kardiolog Midhat Nurkić. On u Kuvajtu živi već dvije godine, od 2014., a radi u Sabah Al-Ahmed Cardiac Centru, koji je između ostalog VIP bolnica za emira države Kuvajt šeika Sabaha el-Ahmed el-Džabira el-Sabaha i članove njegove porodice.

U tu je zemlju došao da bi učestvovao na jednom stručnom kongresu, gdje je upoznao tamošnjeg dekana Medicinskog fakulteta i predsjednika Asocijacije kuvajtskih kardiologa. Dobio je potom ponudu da obiđe bolnicu koja je u to vrijeme tek izgrađena, da bi u konačnici odlučio prihvatiti ponudu za posao.

"Uslovi za ljekare zavise od toga kakav ugovor imate, a sami pregovarate o svojoj plati i uslovima. U Kuvajtu traže najbolje stručnjake i garantujem da će takve ljekare ovdje primiti. Kvalitet života u Kuvajtu je "za deset" i idealni su uslovi za porodicu. Država je super sigurna, posebno za djecu. Ljudi samo moraju biti spremni na drugačiju kulturu, tradiciju i ritam života", kazao je on.

Dr. Nurkić navodi da je početna plaća ljekara u Kuvajtu oko 6.000 eura, ali se ona ugovara individualno, te kod istaknutih stručnjaka može biti do šest ili sedam puta viša od one početne.

Također, ističe da su škole jako skupe, te da godišnja cijena za osnovnu školu iznosi oko 20.000 KM.

"Prva razlika između BiH i Kuvajta kada je riječ o zdravstvu su neograničeni resursi. Također - ono što je najnovije u oblasti medicine na svjetskoj sceni, dakle što je izašlo jutros u naučnom i tehnološkom segmentu to je već večeras ovdje. Jer pacijenti se tretiraju metodama koje se aktuelne danas", kazao je dr. Nurkić.

Ističe da se bh. zajednica u Kuvajtu redovno sedmično okuplja i druži, te održava međusobne kontakte.

Arhitektica Ejla Salihamidžić u Kuvajtu je već tri godine, gdje su je pozvali samo dva dana nakon što je ispunila aplikaciju za posao. Jako je zadovoljna kompletnim uvjetima života i rada, uz ocjenu da je na početku bilo teže naviknuti se na drugačije životne navike, običaje i pravila, ali sada je sve drugačije.

Najviše podvlači blagodeti koje Država Kuvajt pruža svojim građanima, ne samo Kuvajćanima, nego i strancima koji žive i rade u toj zemlji. To se prvenstveno odnosi na različite finansijske olakšice, zbog čega većina građana živi rasterećeno od brige za preživljavanjem. I ona kao jednu od važnih odlika ove zemlje podvlači sigurnost, posebno za žene, koje u bilo koje doba noći mogu slobodno i bez bojazni šetati ulicama ili obalom Perzijskog zaljeva bez da im se išta loše može desiti.

Fascinirana je količnim pažnje koju Kuvajćanke ulažu u sebe, dnevno provodeći po nekoliko sati u kozmetičkim salonima. Kuvajt City joj je posebno lijep u vrijeme ramazana, kada Kuvajćani doslovno zamijene dan za noć - tako je dan vrijeme za post i dom uz porodicu, dok cijelu noć do jutarnjih sati šetaju ulicama grada, piju čaj ili večeraju, jer su u tom periodu sve radnje i restorani također otvoreni do jutra.

Među bh. građanima u Kuvajtu su i građevinari. Tako je trenutno na izgradnji grandioznog centra "Šeik Džaber Ahmed" u kojem će biti smješteni teatar, muzej, konferencijske sale, biblioteka i drugi sadržaji, angažovano oko 60 bh. radnika. Angažirala ih je američka kompanija, a dolaze iz svih dijelova BiH, posebno srednje Bosne.

Ovi vrijedni radnici postavljaju titanij na fasadu tog centra, u čijoj izgradnji učestvuje hiljade radnika iz cijelog svijeta. Poslovođe ocjenjuju da su Bosanci najbolji radnici te da "imaju veoma dobre ideje za posao".

"Naša kompanija je izvrsna. Plate su redovne i jako nam se isplati raditi ovdje. Na ovom smo projektu angažovani već deset mjeseci, a planiramo ostati još godinu. U Kuvajtu zaista ima posla za naše ljude. Sva su vrata otvorena ako se poznaje engleski jezik2, ističe supervizor na gradilištu Amir Hasić.

Njegov kolega Edin Mašić iz Zavidovića dodaje da u Kuvajtu radi od februara prošle godine, a prethodno je četiri godine radio u Kataru. I on naglašava isplativost dolaska u ovu zemlju, podvlačeći da je za mjesec dana zaradio četiri lična dohotka.

Bez obzira na to o kojoj se sferi posla radi, Kuvajćani će imati otvorena vrata za sve koji žele vrijedno raditi. To se posebno odnosi na stručnjake iz svih oblasti, jer ova zemlja, uprkos ogromnim nalazištima nafte, puno ulaže u obrazovanje i nauku te "uvozi" vrsne stručnjake, a svoje građane rado šalje na školovanje u zapadne zemlje.