Svijet
0

Srbija izvozi oružje u Mianmar

FENA
Brojne rasprave o stanju ljudskih prava u Mianmaru nisu spriječile svjetske vlade i tvrtke da surađuju s tom zemljom i isporučuju joj oružje, a među zemljama koje godinama izvoze oružje u Mianmar je i Srbija, objavio je u utorak beogradski B 92. Prema tom mediju, Srbija surađuje s Mianmarom još od sredine pedesetih godina.

Mianmar je pod sankcijama Europske unije, SAD-a, ali ne i Ujedinjenih naroda, iako postoji preporuka OESS-a o obustavi izvoza u tu zemlju, navodi B 92.

Taj medij navodi da je "javnosti Srbije malo poznata činjenica da nekadašnja Jugoslavija, danas Srbija, surađuje s Mianmarom još od sredine pedesetih godina, posebice u području naoružanja.

Vojska te zemlje naoružana je velikim dijelom jugoslovenskim, odnosno srpskim oružjem, a ta suradnja nastavljena je i u vrijeme režima Slobodana Miloševića i poslije demokratskih promjena".

Prema riječima vojnog analitičara Aleksandra Radića, logično je da se Mianmar oslanja na Jugoslaviju, odnosno Srbiju, jer dosta oružja ima oznaku "Made in YU". Od lakog naoružanja, protuoklopnih sredstava, topova, desetina riječnih brodića, sve ima oznaku 'Made in YU', navodi Radić dodajući da od krupnog naoružanja obnovljeni vojni zrakoplovi G4 isporučeni Mianmaru 1991., a oni u ovom trenutku imaju ključnu ulogu u mianmarskom zrakoplovstvu.

B 92 dalje navodi da je, prema informacijama na internet stranici UN-a, isporuka naoružanja Mianmaru bilo 2001. i 2004. godine te da se o isporuci oružja govori u izvješću što ga je Srbija i Crna Gora proslijedila UN-u u svibnju 2005.

U srbijanskom Ministarstvu odbrane za B 92 su rekli da se pri izvozu oružja u Mianmar vodi računa o tome tko je krajnji korisnik te da se oružje prodaje samo burmanskoj vojsci, a ne i policiji.

Dodaje se da se vodi računa o tome može li roba koja se isporučuje upotrijebiti odnosno zloupotrijebiti u mjerama represije.

Iako pravno nitko ne spori da nema kršenja sankcija u izvozu, mnogi dovode u pitanje moralnost posla jer se radi o naoružavanju zemlje koja ima ozbiljne unutarnje probleme, objavljuje u utorak na svojoj internet stranici B 92.