S mjesta zločina
13

Šrapnel, ruksak i baterija nađeni na mjestu napada u Manchesteru

Klix.ba
Prema preliminarnim informacijama britanskih vlasti, Salman Abedi, bombaš samoubica u mančesterskom napadu je, kako se čini, nosio moćni eksploziv u laganom metalnom kontejneru skrivenom u crnom prsluku ili plavom ruksaku, a moguće je i da je imao okidač u lijevoj ruci.

Iz prvih analiza bombe, koje su rađene na osnovu dokaza fotografisanih i sakupljenih s mjesta nesreće, ne može se odrediti vrsta i veličina eksploziva, ali se pretpostavlja da se radi o improvizovanom uređaju brižno i promišljeno napravljenom.

Kako se može zaključiti prema nastalim štetama, improvizovani šrapnel bombe ušao je kroz metalna vrata i ostavio dubok trag u zidu.

Utvrđeno je da je najviše stradao kompletan krug oko bombaša Salmana Abedija, čiji je gornji dio tijela odbačen dalje od mjesta eksplozije, prema ulazu u arenu.

Svi ovi dokazi ukazuju na to da je riječ o moćnom uređaju i bombi sa brižno i ravnomjerno raspoređenim šrapnelom.

Određeni detalji o bombi pokazuju da je pravljena s nastojanjem da se smanji rizik neuspjeha. Olovna baterija koja je pronađena je mnogo jača od baterija koje su se dosad nalazile u ruksacima za bombe ili prslucima za suicid. Baterija je jedna od onih koje se svakodnevno koriste i može se kupiti za 20 dolara.

Okidač koji je inicirao eksploziju je također neobičan. Očito je da bomba nije bila jednostavnog dizajna kao većina terorističkih uređaja koji su uglavnom grubi, nedovoljno obrađeni i s većom mogućnošću neuspjeha.

Stručnjaci koji su pregledali slike naveli su da će temeljna analiza uređaja biti moguća kad se prikupi još informacija i da se procjena bombe može promijeniti nakon detaljnije analize i nakon što vlasti pronađu još dokaza.