Svijet
0

Sputnik: Teheran osudio plan SAD-a za dodatne sankcije

FENA
Nuklearna elektrana u Iranu ( Foto: EPA)
Nuklearna elektrana u Iranu ( Foto: EPA)
Teheran je osudio plan Sjedinjenih Američkih Država da uvedu dodatne sankcije protiv Irana, nazivajući ih "nezakonitim", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hosein Džaber Ansari.

Ranije je Wall Street Journal napisao, citirajući anonimni izvor iz Bijele kuće, da Obamina administracija uvodi nove sankcije protiv iranskih kompanija i pojedinaca koji su navodno umiješani u razvijanje balističkog raketnog programa Teherana.

Sankcije, koje razmatra američko ministarstvo finansija, mogle bi pogoditi desetak kompanija i pojedinaca iz Irana, Hong Konga i Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi ruska novinska agencija Sputnik.

Ukoliko budu uvedene, ovo će biti prve sankcije protiv Islamske Republike otkako su Teheran i šest svjetskih sila - Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD - potpisale historijski sporazum o iranskom nuklearnom programu u julu.

"Iranski raketni program nije ni na koji način povezan s nedavnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu i ništa ne može spriječiti Iran da ostvari svoje legitimno i zakonito pravo na jačanje odbrambenih osnova i nacionalne sigurnosti", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Džaber Ansari kako prenosi novinska agencija IRNA.

Dalje kaže da je takav potez nezakonit, unilateralan i bez takta, a Iran će "reagirati na bilo koje nove američke sankcije i mjere uplitanja u njegov odbrambeni raketni program".

Odluka američkog ministartva finansija uslijedila je u vrijeme kada se Obabmina administracija priprema za ukidanje sankcija vezanih za nuklearni program Irana.

Ukidanje sankcije je trebalo početi početkom narednog mjeseca, nakon što je Iran isporučio 11.339 kilograma uranija Rusiji, što je znak da se iranska vlada pridržava uvjeta dogovorenih sporazumom.