Mlada Ruskinja će biti deportovana
0

Špijun u britanskom Parlamentu?

SRNA
Mike Hancock (Foto: Press Assoc.)
Mike Hancock (Foto: Press Assoc.)
Mlada Ruskinja koja radi za jednog poslanika britanskog Parlamenta mogla bi da bude deportovana nakon što su je službe bezbjednosti privele zbog sumnje da se bavi špijunažom, prenose danas britanski mediji.

List "Sunday times" navodi da Katja Zatuliveter (25) u tajnosti radi za ruske obavještajce kao agent "spavač".

Ona je radila za poslanika Mikea Hancocka iz redova Liberalno demokratske stranke. Hancock je član parlamentarne komisije koja razmatra pitanja odbrane, ali nema pristup materijalima sa oznakom tajnosti.

Hancock, koji je izabran u Portsmutu, na jugu Engleske, gdje se nalazi velika mornarička baza, demantovao je da je njegova saradnica, koja mu je pomagala u istraživanjima, učinila bilo šta pogrešno.

"Ona nije ruski špijun. Ja ne znam ništa o špijunaži, ali za nju je izdato naređenje o deportaciji", saopštio je Hancock i dodao da će se ona žaliti na ovu odluku.

Poslanik je dodao da mu domaća obavještajna služba MI5 nije nikada predočila dokaze da Zatuliveterova  predstavlja opasnost za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hancock je naglasio da je njegova saradnica, koja je radila za njega tri godine, prošla striktne bezbjednosne provjere za rad u Parlamentu.
"Sunday times" piše da je akciju odobrila ministrica unutrašnjih poslova, nakon što je dobila izvještaj o aktivnostima Ruskinje.

List navodi da je ovo prvi put od završetka hladnog rata da je neko ko radi u Parlamentu optužen da je ruski špijun.