Britanska štampa
0

Ruska špijunka u britanskom parlamentu?

FENA
Privođenje i mogućnost deportacije mlade Ruskinje koja je radila kao pomoćnik jednog britanskog poslanika iz redova liberalnih demokrata, za autora redakcijskog komentara u ponedjeljak u Independentu budi mnoge stereotipe.

List podsjeća da je ne tako davno otkrivena mreža takozvanih ruskih špijuna-spavača u Americi i da se sada postavlja pitanje nije li i Britanija meta strane tajne službe.

Takođe, pitanje koje se još postavlja u uredničkom komentaru Independenta jeste kako je moguće da britanski poslanik koji nije tek obični poslanik, već i predsjednik komiteta za mornaricu uposli za asistentkinju stranu državljanku čak iako ona ima diplomu britanskog univerziteta.

Takođe, vlada bi trebalo da preispita i koliko drugih stranih državljana radi za britanske poslanike i ima propusnice za britanski parlament.

The Guardian objavljuje više detalja o poslaniku Mikeu Hancocku za koga je, kao asistentkinja radila uhapšena Ruskinja.

Hancoc je, po pisanju Guardiana, veteran koji je prvi put izabran za poslanika 1984. godine i to tako što je, neočekivano, pobjedio kandidata konzervativaca.

Hencoc je postao marginalna figura u okviru svoje stranke - Liberalnih demokrata koja je trenutno na vlasti u Britaniji s konzervativcima.

To je zato što se njegovim kolegama čini da, kako navodi list, Hancock drži stranu Rusima i zato što je priznao da je pogrešio kada ga je u oktobru ispitivala policija u vezi s navodima da je mentalno oboljeloj mlađoj ženi slao nepristojne sms poruke.

Takođe, list navodi da je Hancock često imao ruske i ukrajinske asistentkinje, mada je jedino Ruskinja koja je uhapšena prije nekoliko dana imala stalan posao.

Guardian čak prenosi i da se bivši ukrajinski ministar pravde žalio što Ruskinja prisustvuje sastanku na kojem je i sam bio, jer je, kako se navodi, bio siguran da ona ima veze s ruskom obavještajnom službom FSB.