Svijet
12

Spicer uputio izvinjenje zbog "neprimjerenog" poređenja s holokaustom

FENA
Sean Spicer (Foto: EPA)
Sean Spicer (Foto: EPA)
Portparol Bijele kuće Sean Spicer uputio je u utorak navečer izvinjenje zbog "neprimjerenog i neosjetljivog" poređenja s holokaustom u izjavama o korištenju hemijskog oružja od strane sirijskog predsjednika Bashara Assada što je izazvalo trenutne žestoke reakcije jevrejskih grupa i kritičara.

Spicer je izjavio u intervjuu za CNN da je pokušao da ukaže na Assadovo korištenje hemijskog oružja i gasa protiv vlastitog naroda, ali da je "pogrešno i na neprimjeren i neosjetljiv način pomenuo holokaust, za koji nema poređenja. I zbog toga se izvinjavam. Učiniti to bila je greška".

Tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući, Spicer je izjavio da "čak ni Adolf Hitler nije pribjegao korištenju hemijskog oružja". Kritičari tvrde da se takvom izjavom ignoriše Hitlerovo korištenje gasnih komora za istrebljenje Jevreja tokom holokausta.

U intervjuu za CNN Spicer je izjavio da njegovi komentari ne odražavaju Trumpove stavove.

"Moji komentari ne odražavaju predsjednikove, oni su odmak od njegovih i očigledno su neosjetljivi i pogrešni. To je očigledno moja greška", kazao je.

Spicer je izjavio tokom brifinga u Bijeloj kući da "smatram, kada je riječ o korištenju gasa sarina, on (Hitler) nije koristio taj gas protiv vlastitog naroda na način na koji to Assad čini", prenosi Associated Press.