Nadaju se da ima još preživjelih
0

VIDEO / Spasioci tragaju za preživjelima na Costa Concordiji

Sarajevo-x.com
Spasioci se nadaju da će pronaći još preživjelih na nasukanom kruzeru (Foto: AFP)
Spasioci se nadaju da će pronaći još preživjelih na nasukanom kruzeru (Foto: AFP)
Danas će spasioci nastaviti potragu na kruzeru Costa Concordia u nadi da će pronaći još preživjelih.

Spasioci su pretražili dio broda koji je iznad vode, a stručnjaci navode kako postoje male šanse za curenje goriva. Do sada je pronađeno 11 tijela, a sudbina 24 osobe još uvijek je nepoznata. Kapetan broda Francesco Schettino je u kućnom pritvoru.

Osim spasilaca, u potrazi će učestvovati i specijalni holandski tim iz firme Smit čiji će zadatak biti bušenje 17 rezervoara i ispumpavanje 2.000 tona goriva.

Iako kapetan Schettino negira sve optužbe, razgovor između njega i zvaničnika luke potvrđuje da je on ipak napustio brod prije nego su svi putnici evakuirani.

U transkriptu razgovora između Schettina i Gregorija de Falcoa, koji je danas objavila talijanska štampa, može se pročitati kako je šef luke u Livornu govorio kapetanu broda da ne napušta svoje mjesto i da pomogne putnicima.

"Schettino, možda si spasio svoj život, ali ja ću ti napraviti mnogobrojne probleme, to je sigurno. Vrati se", kazao je De Falco.

Kapetan je odbio naređenje te odgovorio kako su spasioci već na brodu i da ništa ne vidi.

"Želiš ići kući, Schettino? Mračno je pa ti se ide kući?", upitao je De Falco.

Schettino je pak odgovorio kako su, zahvaljujući njegovoj intervenciji, spašene hiljade ljudi. U međuvremenu, satelitski snimci pokazuju kako je Costa Concordia proteklog augusta bila mnogo bliže otoku Giglio nego je to bio slučaj u petak kad se desila nesreća.