Kina
0

Spasioci i dalje pokušavaju doći do 153 zarobljena rudara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spasioci su u ponedjeljak pokušavali doći do 153 radnika zarobljena u poplavljenom rudniku uglja u sjevernoj kineskoj pokrajini Shanxi, više od 24 sata nakon što je voda ušla u podzemno okno.

Državna administracija za sigurnost na radu povećala je broj nestalih na 153 nakon što je u ranijim vijestima javljeno da su 123 rudara ostala zarobljena pod zemljom tokom građevinskih radova u rudniku Wangjialiang u pokrajini Shanxi u nedjelju.

Spasioci su izvukli 108 rudara nakon izbijanja poplave u nedjelju, kada je 261 radnik radio pod zemljom, saopćila je administracija.

Spasilački zvaničnici saopćili su da šanse za preživljavanje zarobljenih rudara u ponedjeljak "izgledaju bolje" nakon što su spasioci uspjeli da zaustave rast prodora vode u okno, javila je državna novinska agencija Xinhua iz Shanxija.

Spasioci su koristili šest pumpi da uklone oko 300 kubnih metara vode po satu iz rudnika. Oni planiraju ubaciti još dvije pumpe s kapacitetom ispumpavanja dodatnih 450 kubnih metara po satu, saopćila je agencija.

Spasilački radnici također su pokušali instalirati cijevi za ventilaciju tokom dva kilometra dugog viodotoka i planiraju uvesti ostalu tešku opremu koja je na putu od Pekinga i ostalih obližnjih regija, saopćila je administracija, prenosi DPA.

Prioriteti spasilaca su "ispumpavanje vode", održavanje ventilacije i spriječavanje sekundarnih katastrofa, citirala je Xinhua riječi Liu Dezheng, direktor komisije za sigurnost na radu Shanxija.

Većina nestalih rudara su migrantski radnici iz četiri pokrajine i radili su u velikom državnom rudniku koji može proizvesti šest miliona tona uglja godišnje, javili su drugi državni mediji.

Vicepremijer Zhang Dejiang stigao je u rudnik u nedjelju navečer kako bi nadzirao spasilačke operacije, javili su lokalni mediji.

Shanxi, velika regija za proizviodnju uglja u Kini, ima loš sigurnosni dosije. U novembru je 12 rudara poginulo u eksploziji u rudniku u gradu Jiexiu u Shanxiju.

Lokalna vlada pokušala je obuzdati rast industrije zatvaranjem manjih i srednjih rudnika i smanjenjem ukupnog broja rudnika putem objedinjavanja.

Ukupno 32 rudara su poginula nakon slične nesreće kada su nabujale vode prodrle u okno u izgradnji 1. marta u pokrajini Unutrašnja Mongolija u blizini Shanxija.

Prošle je godine 2.631 radnik poginuo u u nesrećama u rudnicima širom zemlje, javila je Državna administracija za sigurnost u rudnicima uglja.