Kina
0

Nema komunikacije sa 153 rudara zarobljena pod zemljom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nervozna rodbina 153 rudara koji su zarobljeni u poplavljenom rudniku u sjevernoj Kini u utorak je bespomoćno stajala iznad rudnika, tražeći akciju i odgovore dok su spasilački napori ušli u treći dan bez ikakve komunikacije s rudarima.

Oko hiljadu rudara smjenjivalo se iz dana u dan u pokušaju da izvuku dovoljno vode kako bi došli do zarobljenih svojih radnih kolega. Akcija spašavanja mogla bi potrajati danima, prenosi AP.

Nejasno je da li je još iko ostao živ u oknima koja se protežu kilometar ispod zemlje.

Ova rudarska nesreća mogla bi biti jedna od najtežih u Kini, ukoliko spasilački napori propadnu.

Iznenadna poplava u nedjelju popodne u državnom rudniku uglja Wangjialiang izazvana je vjerovatno kada su rudari prokopali u mrežu starih okana ispunjenih vodom. Takvi trošni tuneli predstavljaju novi rizik za rudare širom Kine čak i u vrijeme kada ta zemlja poboljšava sigurnost u zloglasno rizičnim rudnicima, u kojima u nesrećama svake godine pogine na hiljade rudara.

Državna televizija javila je da su rudari zarobljeni na devet raznih mjesta u rudniku, koji je poplavljen sa 140.000 kubnih metara vode.

Vlasti nisu samo zabrinute zbog poplave. Plinovi iz napuštenih okana mogli bi prodrijeti u rudnik, donoseći nove opasnosti kao što su eksplozije ili trovanja.

Porodice rudara okupile su se ispred uprave rudnika, zahtijevajući od spasilaca da učine više napora. Grupi od 60-tak osoba vikala je na policajce koji su pokušavali da ih drže na distanci od prostorija uprave iako je okupljanje uglavnom proteklo mirno.

Kineska državna administracija za sigurnost na radu saopćila je da je 261 rudar bio u rudniku kada je poplavljen, a 108 je spašeno.

Zvaničnici tek trebaju objaviti uzrok nesreće, ali eksperti tvrde kako je uzrok vjerovatno u tome što su radnici ušli u stara okna ruševnih rudnika koja su bila puna vode.