Svijet
12

Spašena u moru: Očajna afrička migrantica porodila se na brodu talijanske mornarice

Klix.ba
Članovi talijanske obalske službe vratili su se kao heroji nakon što su iz mora spasili afričku migranticu koja se porađala. Beba je rođena na njihovom brodu u blizini obale Sicilije.
Foto: AFP
Foto: AFP

Posada talijanske mornarice Euro, morala se snaći u nekoliko minuta nakon što je izvukla ženu u visokom stadiju trudnoće iz čamca koji je tonuo a koji je bio prenatrpan afričkim migrantima. Uprkos nedostatku bolničkog materijala, ljekar koji je bio na brodu uspio je, uz pomoć posade, poroditi ženu prije stizanja u luku. Žena je rodila zdravu djevojčicu koju je nazvala Yambambi Yete. U luci su ih dočekali s gromoglasnim aplauzom.

Majka i beba su dobro i smještene su u bolnicu u Reggio Calabria kako bi se izvršili pregledi. Majka je bila među 600 migranata koji su spašeni iz Sredozemnog mora ovog vikenda, među kojima je bilo 24 djece i jedna paraplegičarka. Tehnički, beba se rodila na talijanskoj teritoriji što povećava šanse njenim roditeljima da dobiju dozvolu za ostanak u Evropi.

"U subotu u 15:23 sati doživjeli smo sreću, radost i ponos jer smo svjedočili rođenju male Yambambi Yete koja je gambijske nacionalnosti. Majka se porodila prirodnim putem uz pomoć ljekara dr. Cesca i sestre Moscato. To im je bilo prvo ovakvo iskustvo, pogotovo na brodu", rekao je kapetan broda Cristian Nardone.

Veliki broj migranata svake godine pokušava doći iz Afrike u Italiju u prenatrpanom i nesigurnim plovilima kojim upravljaju osobe koje se bave trgovinom ljudima. Konflikti u Libiji, Iraku, Siriji i Somaliji povećali su broj migranata i stvorili pritisak na Italiju koja je povećala brzinu u akcijama spašavanja ljudi nazvanu "Mare Nostrum" koju je preuzela Evropska Unija prošle godine.