Visok nivo vode
216

Spašavanje zatočene fudbalske ekipe u pećini na Tajlandu bi moglo trajati mjesecima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Ronioci su pronašli fudbalsku ekipu u pećinskom kompleksu Tham Luang, ali stručnjaci upozoravaju da može proći i nekoliko mjeseci kako bi mogli bezbjedno da budu izbavljeni.

Britanski tim, koji je prvi došao do dječaka nakon što su devet dana bili zatočeni, vrhunski je obučen za takve akcije. Našli su ih žive, ali još nisu ni blizu kraju akcije, javljaju britanski mediji.

Najveći izazov nakon pronalaska dječaka je njihovo izvlačenje, što otežava konstantan rast nivoa vode i nanošenje blata.

Spasioci su se ponadali da će dječaci i njihov trener biti bezbjedni na tlu podzeme komore nazvane Pattaya, ali su se dječaci premjestili 400 metara dalje, na uzvisini, kako bi izbjegli vodu čiji nivo se podiže.

Dječaci su dvojicu spasitelja pitala, kako to javlja BBC, kada će biti na bezbjednom, nakon čega su dobili odgovor da neće danas, ali da će doći sa pojačanjem.

"Moramo sada roniti. Mnogo spasitelja dolazi, mi smo bili prvi", kazali su im britanski ronioci, nakon čega im je jedan od dječaka poručio: "Recite im da smo gladni!"

Hrvatski spasioci spremni su, kako to javlja 24sata.hr, otići na Tajland kako bi pomogli u spašavanju djece i trenera iz pećinskog kompleksa Tham Luang, ali bi navodno zadnji korak trebao da bude poziv tajlandskih vlasti.