Porodica se žali
6

Španski vrhovni sud odlučuje o ekshumaciji diktatora Francisca Franca

D. B.
Francisco Franco (Foto: AFP)
Francisco Franco (Foto: AFP)
Vrhovni sud u Španiji odlučuje da li će posmrtni ostaci diktatora Francisca Franca biti ekshumirani, javlja BBC.

Socijalistička vlada je kao prioritet postavila premještanje Francovih posmrtnih ostataka iz državnog mauzoleja na manje kontroverznu lokaciju. Ipak, Francova porodica se protivi ekshumaciji.

Ovaj problem je podijelo mišljenja u Španiji koju i dalje "proganja" Francova era. On je pobijedio u građanskom ratu tridesetih godina prošlog stoljeća te je vladao Španijom do 1975. godine. Sahranjen je u ogromnom mauzoleju u blizini Madrida koji je nazvan "Dolina palih" uz još desetine hiljada žrtava građanskog rata. Mnogi ovaj kompleks smatraju spomenikom pobjede fašizma te je postao "hram" za krajnju desnicu.

Vlada je odobrila ekshumaciju u augustu te planira premjestiti Francove posmrtne ostatke na groble El Pardo odmah do počivališta njegove supruge. Groblje se nalazi sjeverno od Madrida, gdje su sahranjeni brojni političari.

Ipak, porodica bi radije da ne dođe do ekshumacije, nego preferira da Francovi ostaci budu u porodičnoj kripti u katedrali Almudena u samom centru Madrida.

Španska vlada smatra da ostaci bivšeg diktatora ne trebaju biti na lokaciji na kojoj bi mogao biti glorificiran.

Kontroverza dolazi u vrijeme političke krize u Španiji dok se zemlja priprema za četvrte opće izbore 10. novembra.

U Španiji je uspostavljena demokratija te je postojao nepisani "pakt zaboravljanja" tokom demokratske tranzicije nakon Francove smrti. Zakon o amnestiji iz 1977. godine je spriječio bilo kakvu kriminalnu istragu vezanu za Francov period.

Francove statue su uklonjene, a mnoge ulice su preimenovane kako bi se "izbrisali" očigledni znaci fašističke prošlosti.

Zakon iz 2007. godine je priznao žrtve rata na obje strane te je omogućio pružanje pomoći preživjelim žrtvama Francove diktature. Međutim, lociranje i ukop hiljada žrtava civilnog rata je spor i kontroverzan proces. Oko 100.000 žrtava konfilkta i represije još uvijek se smatra nestalim.