Baš kao u filmu Terminal
62

VIDEO / Španski turista već dva mjeseca živi na aerodromu u Čileu

Klix.ba
Više od dva mjeseca Rodrigo Ben-Azul iz Španije živi na aerodromu u Čileu. Spava po ćoškovima, nema novca, a hranu plaća novčićima koje dobije vraćajući kolica za prtljag na za to predviđeno mjesto.

Ovaj scenarij neodoljivo podsjeća na film "Terminal" iz 2004. godine, u kojem je Tom Hanks kao stranac primoran da čeka na Međunarodnom aerodromu JFK u New Yorku. Međutim, španskog turistu na povratak kući ne sprečava politička situacija, već isključivo novac.

U razgovoru s novinarima Ben-Azul je rekao da je u Čile stigao kako bi riješio spor s rođacima, ali to nije uspio. Potom se bez novca vratio na aerodromski terminal. Tu je već više od dva mjeseca i čeka da mu porodica iz Španije pošalje novac. Ne zna kada će mu pomoć stići i hoće li se to ikada desiti, a on je primoran da luta okolo noseći prtljag za sobom. Po tome i po slušalicama u ušima je postao poznat na aerodromu u Santiagu.

Mnogi listovi na španskom i engleskom jeziku pišu o ovom mladiću, poredeći njegovu priču sa onom u filmu "Terminal". Taj film nastao je po istinitoj priči o Irancu Mehranu Karimiju Nasseriju, koji je 18 mjeseci proveo na terminalu 1 aerodroma Charles de Gaulle u Parizu. Slavni američki režiser Steven Spielberg ponudio mu je 200.000-300.000 dolara za prava na objavljivanje njegove priče pa je Iranac postao najbogatiji beskućnik u Evropi. Nasseri je 2006. godine s terminala prebačen u bolnicu, a nakon liječenja je preselio u dom za beskućnike u Francuskoj.

U decembru prošle godine pisalo se i o grčkoj porodici koja je u bijegu od finansijskih problema svoje zemlje više od šest mjeseci provela na aerodromu u Minhenu.