Želi se vratiti u Los Angeles
1

VIDEO / Čovjek bez države: Mikhail Sebastian zarobljen na otoku

Klix.ba
Mikhail Sebastian
Mikhail Sebastian
Mikhail Sebastian, Armenac rođen u Azerbejdžanu, trenutno se nalazi na otoku Američka Samoa, koji se nalazi u južnom Tihom okeanu, odakle mu ne dopuštaju da se vrati u SAD.

U filmu "The Terminal" glumac Tom Hanks igra ulogu muškarca koji je zarobljen na aerodromu, gdje živi, jer je država čiji je građanin bio prestala da postoji. Tako je njujorški aerodrom JFK postao njegov jedini dom. Film je snimljen po istinitom događaju. Ali, ono što se događa Mikhailu Sebastianu teška je realnost, mnogo gora od one u kojoj se našao lik koji Hanks tumači u navedenom filmu.

Sebastian je čovjek bez države. On je Armenac rođen u Azerbejdžanu koji je bio u sastavu Sovjetskog Saveza, odakle je otišao '90-ih godina kada se Savez počeo raspadati. Pokušao je pobjeći u Armeniju, ali je završio u Turkmenistanu koji je tek dobio nezavisnost. Međutim, u toj zemlji homoseksualnost je zabranjena, a Sebastiain je homoseksualac.

Zbog toga je morao krenuti dalje, tražiti novo mjesto i državu za život. Došao je u Sjedinjene Američke Države, gdje mu je dozovoljen boravak kao "osobi bez države". Međutim, suočio se sa novim problemom. Pošto je imao pasoš Sovjetskog Saveza, koji se više ne može koristiti, nije mu dozvoljeno kretanje van SAD-a. Teška sudbina čovjeka koji voli putovati, piše CNN.

Tako je Sebastian odlučio putovati po svojoj novoj državi i mjestima koja se nalaze u sastavu SAD-a. Jedno od tih mjesta su Guam i Puerto Rico. Proteklog decembra odlučio se na put u Američku Samou, otok u Tihom okeanu koji pripada SAD-u.

Dok je bio tamo, prešao je u Zapadnu Samou. Nije ni shvatio da se nalazi u potpuno drugoj državi, nezavisnoj, koja nije u sastavu SAD-a. Završio je u tamošnjem Imigracionom uredu, gdje živi već godinu dana. Iako se želi vratiti u Los Angeles, Sebastianu to nije omogućeno. Kaže kako se nada da će do Božića biti u svom domu u Sjedinjenim Američkim Državama.