{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španski premijer: Referendumi o nezavisnosti su torpedo bačen u plutajuću EU

A
17.9.2014. u 19:59
6
13
Španski premijer: Referendumi o nezavisnosti su torpedo bačen u plutajuću EU
6
Španski premijer: Referendumi o nezavisnosti su torpedo bačen u plutajuću EU
Mariano Rajoy (Foto: EPA)
Referendum koji se sutra održava u Škotskoj te incijativa o održavanju referenduma 9. novembra u Kataloniji su "torpedo bačen u plutajuću Evropsku uniju", poručio je španski premijer Mariano Rajoy.
Rajoy je u okviru sedmičnom obraćanja u španskom parlamentu odgovarao na pitanja parlamentaraca iz opozicione Baskijske nacionalistične stranke (PNV). 

"Svaka teritorija unutar EU-a koja se odvoji automatski izlazi iz Unije i prestaje uzimati pomoći i sredstva EU-a", kazao je Rajoy. 

Kazavši kako će regijama koje se otcijepe za ponovni ulazak u EU trebati puno vremena, premijer Španije je poručio da u slučaju da se Škotska i Katalonija odvoje, niti jedna od 28 zemalja EU-a, uključujući i Španiju, nemaju namjeru olakšati proces njihovog pristupanja Uniji. 

"Incijative o nezavisnosti će svakako osjetiti stanovnici regija koje se žele odvojiti. Svako u Evropi vjeruje da će ovakve incijative izazvati negativne posljedice. Otcjepljenje u vrijeme kada su nam potrebne snažne zemlje predstavlja torpedo bačen u plutajuću EU. Zbog toga će ovim teritorijama biti veoma teško da uđu u Uniju", rekao je predsjednik španske vlade. 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: