Svijet
0

Španska kraljica otkazala posjetu Londonu

FENA
Španska kraljiva Sofija (Foto: AFP)
Španska kraljiva Sofija (Foto: AFP)
Španska kraljica Sofija je otkazala posjetu Londonu, gdje je trebalo da prisustvuje dijamantnom jubileju britanske vladarke Elizabete II, zbog neslaganja između Madrida i Londona oko enklave Gibraltar, izjavio je u srijedu glasnogovornik kraljevske kuće.

Španska vlada "smatra kako nije dolično da u sadašnjim okolnostima kraljica Sofija prisustvuje jubileju kraljice Elizabete", izjavio je glasnogovornik za štampu.

Prošle sedmice je Madrid uputio protest Londonu zbog posjete princa Edwarda i njegove supruge Sophie Rhys-Jones koja je previđena od 11. do 13. juna.

Špansko ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je britanskom ambasadoru Gilesu Paxmanu da je španskim vlastima "krajnje neugodna" ova posjeta britanskoj enklavi na jugu Španije, na koju Madrid polaže suverenitet, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Jubilej kraljice Elizabete II obilježava 60. godišnjicu njenog dolaska na tron.

Španija je teritorij Gibraltara ustupila 1713. godine Velikoj Britaniji, u skladu s ugovorm iz Utrechta. Madrid već dugo traži vraćanje enklave pod svoj suverenitet, što London odbija zato što se lokalno stanovništvo protivi takvoj mjeri.

Posljednja posjeta Gibraltaru princeze Anne 2009. godine izazvala je sličnu reakciju Madrida.