Svijet
0

Španska kraljevska porodica u centru korupcijskog skandala

Klix.ba
Španski sudija naredio je zaplijenu imovine koja je u vlasništvu zeta španskog kralja zbog umiješanosti u korupcijski skandal koji je osramotio cijelu kraljevsku porodicu.

Inaki Urdangarin, vojvoda od Palma osumnjičen je da je zloupotrijebio milione eura iz javnih fondova koje su date dobrotvornim fondacijama kojima je on upravljao, javlja BBC.

Sudija je naredio zaplijenu kako bi pokrio štetu od 6,1 miliona eura koju je napravio vojvoda. No, on negira krivnju ističući kako nije optužen ni za jedan zločin.

Bivši olimšijski rukometaš oženjen je drugim djetetom kralja Juana Carlosa, Infantom Cristinom.

Jedno od zaplijenjenih imanja je i velika luksuzna kuća na obroncima Barcelone koja pripada vojvodi i princezi Cristini. Ostala zaplijenjena imanja nalaze se na Balearskim otocima i u sjeveroistočnoj Španiji.

Vojvoda i njegov bivši poslovni partner Diego Torres osumnjičeni su za izvlačenje novca koje su davala regionalne vlade za Noos institut za organizaciju sportskih događaja. Pretpostavlja se da je dio novca završio u kompanijama kojima upravlja vojvoda i offshore bankovnim računima.

To se dešavalo u periodu od 2004. do 2006. godine kada je vojvoda odstupio s pozicije direktora instituta.

Torres je također negirao krivnju.

Vojvoda je suspendovan iz službenih kraljevskih angažmana u decembru prošle godine. Prineza koja također negira krivnju preselila se u Švicarsku kako bi sklonila djecu od neželjene medijske pažnje.