Svijet
2

Saradnik španskog premijera osuđen zbog utaje poreza

SRNA
Fabra i Fernandez (Foto: AFP)
Fabra i Fernandez (Foto: AFP)
Sud u Španiji je zbog utaje poreza na četiri godine zatvora osudio Carlosu Fabru, bliskog saradnika španskog premijera Mariana Rajoya.

Sud je naložio Fabri da plati kaznu od 693.000 eura, te još toliko novca kao nadoknadu za porez, navodi AFP. Zbog utaje poreza sud je osudio i njegovu bivšu suprugu Maríju Amparo Fernández na dvije godine zatvora i kaznu od 274.000 eura, te još toliko kao nadoknadu poreza.

U saopštenju suda u provinciji Castellón navodi se da je sudija izrekao presudu za četiri tačke optužnice u vezi sa izbjegavanjem poreza, ali je Fabru oslobodio optužbi za primanje mita i korištenje utjecaja.

Fabra je bio regionalni lider Rajoyeve konzervativne Narodne partije u tom dijelu autonomne pokrajine Valencije, koja je postala sinonim za političku korupciju tokom španskog građevinskog "buma", koji je propao 2008. godine, prenosi AFP.

Suđenje, koje je počelo 2. oktobra, uslijedilo je nakon desetogodišnje istrage o finansijskim mahinacijama, uključujući utaju poreza od 1999. do 2003. godine.