Svijet
10

Španija: Uhapšeno 99 pripadnika mreže krivotvoritelja odjeće, među njima i imami

FENA
Španska policija je razotkrila najveću mrežu krivotvorenja odjeće u Španiji i uhapsila 99 osoba, među kojim su dva imama, saopćila je u subotu španska vlada.

Krivotvorenje je za nekoliko godina donijelo pripadnicima mreže 5,5 miliona eura nakon što je prodato 235 tona odjeće i cipela s lažnim etiketama, precizirala je vlada.

Mreža je prozvodila krivotvorenu odjeću u ilegalnim fabrikama na sjeveru Portugala, a zatim je kamionima slala preko granice u Xinzo de Limiju, grad od 100.000 stanovnika, u kojem je mreža imala sjedište, navodi se u saopćenju španskog ministarstva unutarnjih poslova.

"Mreža marokanskog porijekla imala je regionalne zastupnike u cijeloj Španiji2, navodi se u saopćenju.

Među uhapšenim osobama je imam džamije u Xinzo de Limiji, koji je jedan od šefova mreže, saopćila je policija. Džamija je dobijala oko 100.000 eura donacija od mreže.

Imam džamije u susjednom gradu Urensu uhapšen je u okviru ove operacije. Njegovo ime je na bankovnim računima koje je koristila mreža. Policija sumnja da je učestvovao u pranju novca koji je mreža zarađivala.

Policija je pretresla 117 mjesta, među kojim su dvije džamije, u okviru istrage koja je počela u septembru 2012. godine, u saradnji s portugalskim vlastima.

Policija je zaplijenila milion krivotvorenih artikala, kao i bankovne račune, oružje i softvere koji su sadržavali logo od oko 200 modnih marki.

Policija je zatvorila desetak ilegalnih fabrika u kojima se proizvodila odjeća na sjeveru Portugala.

Ova operacija je "otkrila glavnu mrežu za proizvodnju i distribuciju krivotvorene odjeće na iberijskom poluotoku", navodi se u saopćenju.

Vlasti u obje zemlje uhapsile su 65 osoba u Španiji i 34 osobe u Portugalu. Među uhapšenim su 37 Senegalaca, 34 Portugalca, 19 Marokanaca i devet Španaca.