Pred sudijom
69

Španija: Terorista priznao da je originalni plan uključivao napad na crkvu Sagrada Familia

Klix.ba
Mohamed Houli Chemlal (Foto: EPA)
Teroristička ćelija koja je planirala i izvela napade u Španiji ubivši pri tome 15, a povrijedivši oko 130 osoba, zapravo je kanila puno veće zlodjelo.

Na današnjem ročištu kojem su prisustvovali preživjeli osumnjičeni pripadnici terorističke ćelije, Mohamed Houli Chemlal je priznao je grupa planirala napad na poznatu crkvu Sagrada Familia.

Dvadesetjednogodišnji Houli je kazao ono što je policija sumnjala – da je eksploziv koji je uništio kuću u Alcanaru dan prije napada trebao biti korišten za puno veći teroristički napad nego onaj što je izveden u noći sa 17. na 18. august.

Podsjećamo, prilikom slučajne eksplozije u Alcanaru poginula su dva člana grupe. To je najvjerovatnije nagnalo ostatak grupe da improvizira i izvede drugu vrstu zlodjela koja je uključivala korištenje vozila i njihovo zalijetanje u bespomoćne civile.

Pored Houlija u sudu su se pojavili 27-godišnji Mohammed Aallaa čiji je Audi korišten prilikom napada u Cambrilsu, 34-godišnji biznismen i Marokanac Sahal el Karib, te 27-godišnji Driss Oukabir čiji je 17-godišnji brat Moussa ubijen za vrijeme napada u Cambrilsu zajedno sa četvoricom terorista.