Svijet
0

Španija: Katalonski plan o samoodređenju proglašen antiustavnim

FENA
Španski ustavni sud proglasio je u utorak nelegalnim plan o samoodređenju Katalonije koji je već odbila centralna vlada, nanijevši tako udarac nacionalistima na vlasti u ovoj regiji koji žele organizirati referendum 9. novembra.

"U okviru ustava, jedna autonomna zajednica ne može jednostrano sazvati referendum o samoodređenju kako bi odlučila o svojoj integraciji u Španiji", navodi se u odluci suda koja djelimično poništava deklaraciju o suverenitetu koju je katalonski parlament izglasao u januaru 2013.

Sud proglašava "ništavnim i neustavnim" princip prema kojem narod Katalonije ima karakter političkog i suverenog pravnog subjekta".

Sud priznaje katalonskom narodu "pravo na odlučivanje" dok je ono u okviru ustava.

Pitanje na referendumu je trebalo da glasi: "Želite li da Katalonija bude država?" i ako je odgovor da, slijedi pitanje: "Želite li da ta država bude nezavisna?".

Katalonija, regija na sjeveroistoku Španije sa snažnim kulturnim i lingvističkim identitetom, u kojoj živi 7,5 miliona stanovnika, doživjela je posljednjih godina porast nacionalnih osjećanja koje je izazvala ekonomska kriza,

Predstavnički dom će raspravljati o ovom pitanju 8. aprila.