Dan poslije odluke
175

Španci pripremaju novi trn u oko Izraelu: Nakon priznanja Palestine, spremaju veliku feštu

V. K.
Premijer Španije Pedro Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Premijer Španije Pedro Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je premijer Španije Pedro Sanchez najavio kako će ova zemlja 28. maja i zvanično priznati državnost Palestine, zvaničnici Španije odlučili su se i za još jedan korak koji će u Izraelu gotovo pa sigurno okarakterisati kao provokaciju.
Naime, španski mediji pišu kako je Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje najavilo proslavu odluke o priznanju državnosti Palestine te bi ona trebala biti organizovana 29. maja u Moncloi, odnosno rezidenciji predsjednika Vlade Španije.

Kako piše El Confidencial, Španija će taj dan organizovati slavljenički sastanak s ministrima nekoliko arapskih odnosno islamskih zemalja.

Prisustvo na događaju već je potvrdilo nekoliko ministara vanjskih poslova uključujući Tursku, Saudijske Arabije, Indonezije, Egipta, Katara, Jordana i Nigerije.

Također, pretpostavlja se kako će se događaju pridružiti i ministri Norveške i Irske koje su također najavile kako će njihovo priznanje državnosti Palestine biti pravosnažno 28. maja.

"Sastanak osim slavljeničkog dijela ima za cilj predstavljanje ujedinjenog fronta koji poziva na prekid vatre i promovira mirovnu konferenciju. Španska diplomatije je sve ubrzala kako bi se događaj poklopio s priznanjem države Palestine", piše španski El Confidencial.