{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Spaljivanje Kur'ana je divljački čin i muslimani neće šutjeti"

F
13.9.2010. u 13:51
0
9
"Spaljivanje Kur'ana je divljački čin i muslimani neće šutjeti"
0
"Spaljivanje Kur'ana je divljački čin i muslimani neće šutjeti"
Ali Larijani
Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larjani je izjavio kako muslimani diljem svijeta ne namjeravaju šutjeti i ostati imuni na spaljivanja Kur'ana u SAD-u te je taj čin nazvao "zločinom bez presedana".
"SAD je svjestan činjenice da muslimani diljem svijeta neće šutjeti, kada je u pitanju jedna od njihovih najvećih svetinja", kazao je Larijani uime parlamenta.

Američki pastor Terry Jones odustao je od najavljenog spaljivanja Kur'ana na devetu godišnjicu napada na SAD, nakon oštrih reakcija, ne samo američkih vlasti, nego i muslimana širom svijeta.

Uprkos tome Iran tvrdi da je nekoliko primjeraka Kur'ana spaljeno u određenim dijelovima SAD-a. U programu državne televizije prikazan je muškarac kako spaljuje primjerak Kur'ana, ali nije jasno kada i gdje se tačno dogodio incident.

Iran i dalje insistira na tome da je za spaljivanja odgovorna američka vlada, uz objašnjenje da američki predsjednik Barack Obama nije eksplicitno osudio planirano spaljivanje, već je samo kazao kako bi takav korak doveo u opasnost živote američkih vojnika u Afganistanu i u Iraku. Obama je pastora Jonesa pozvao da odustane od spaljivanja, objasnivši kako je to "u potpunoj suprotnosti s američkim vrijednostima" te da krši "ideale zemlje koja se zalaže za vjerske slobode i vjersku toleranciju".
Iran je ustrajan u optužbi da plan podupire upravo Washington.

"Upozoravamo američku vladu da prestane podupirati ovaj zločin bez presedana i divljački čin, jer, u protivnom može očekivati odlučan odgovor muslimanskoga svijeta", stoji u Larijanijevom saopćenju što ga je prenijela agencija Ilna.

Kur'an je sveta Božija knjiga koja je objavljena Božijem poslaniku Muhammedu (s.a.v.s.) u periodu od 610. do 632. godine, i to 13 godina u Meki i 10 u Medini. Kur'an znači "čitanje" ili "sakupljanje". Neki islamski učenjaci smatraju da je Kur'an nazvan tim nazivom zato što u sebi sakuplja i sadrži ajete, sure, zapovjedi, zabrane, obećanje, prijetnjevijesti o prošlim narodima itd. Po ovome bi riječ Kur'an značila "Zbirka". To je značenje riječi "Kur'an" sa jezičke strane, dok ta riječ, po vjerovanju muslimana, označava posljednju Božiju knjigu, koja je preko Meleka Džibrila objavljena posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu s.a.v.s.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: