Promjena na vrhu
44

Soros predao vođenje fondacije sinu Alexu: Podržava Otvoreni Balkan, često se viđa s liderima regije

V. K.
Alexander Soros (Foto: Twitter)
Alexander Soros (Foto: Twitter)
Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora George Soros predao je vođenje svoje Fondacije za otvoreno društvo (OSF) svome sinu Alexanderu - Alexu Sorosu.

Kako piše Financial Times, imenovanje Alexandera Sorosa okončano je još krajem prošle godine, ali je Fondacija odlučila tek sada izaći u javnost sa ovim informacijama.

"Radit ćemo na odbrani prava i ličnih sloboda te nastaviti podržavati demokratiju u svijetu", rekao je glasnogovornik Alexandera Sorosa za Financial Times.

U svom prvom intervjuu nakon preuzimanja uloge predsjednika OSF-a, Soros ističe kako je znatno više uključen u politiku od svog oca.

"Koliko god bih volio da izvučem novac iz politike, sve dok druga strana učestvuje u tome, morat ćemo i mi", rekao je Soros za Wall Street Journal.

Izvor blizak porodici saopćio je kako će se imenovanjem sina na čelo fondacije promijeniti i prioriteti porodice Soros u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Upravljanje fondacijom učinit će Alexandera potencijalnom metom desničarskih grupa i vođa koji su napadali i njegovog oca. Alex je ranije pohvalio potez Bidenove administracije da se bori protiv antisemitizma te je osudio napade na njegovog oca", navodi Financial Times.

Kroz svoju karijeru Alexander Soros veliku pažnju posvećivao je i području Zapadnog Balkana te je poznat kao osoba koja podržava ekonomske inicijative, a naročito onu koja se odnosi na Otvoreni Balkan.

Tako je Soros prošle godine na samitu Otvorenog Balkana u Ohridu viđen za stolom zajedno sa Vučićem, Edijem Ramom, Dritanom Abazovićem te Dimitrom Kovačevskim.

Soros je tokom prethodnih godina često organizovao i susrete sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i prvim čovjekom Albanije Edijem Ramom za kojeg ima samo riječi hvale.

Posljednji susret sa nekim od balkanskih lidera Soros je imao početkom juna u Bratislavi kada se upravo sastao sa Ramom, ali i Kovačevskim.

"Sa mojim bratom Edijem Ramom u Bratislavi. Edi je svjetionik regionalne stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dobar susjed svima. Hvala za sve što činiš za Albaniju, Evropu i transatlantsku alijansu brate moj", rekao je Soros.