{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Soros: Ne dopustite da euro uništi finansijski sistem

S
12.10.2011. u 15:28
0
5
Soros: Ne dopustite da euro uništi finansijski sistem
0
Soros: Ne dopustite da euro uništi finansijski sistem
Američki milijarder George Soros i 95 istaknutih političara, poslovnih lidera i akademika zatražilo je od lidera Eurozone da preduzmu hitnu akciju za rješavanje dužničke krize.
U otvorenom pismu objavljenom u britanskom dnevniku "Financial Times", takozvani zabrinuti Evropljani priznaju da je zajednička evropska valuta "daleko od savršene", ali i dodaju da bi lideri Eurozone trebalo da "poprave greške i ne dozvole da bude narušen i možda uništen globalni finansijski sistem".

Dužnička kriza u Eurozoni izazvala je haos u evropskom bankarskom sektoru, zbog čega su države odobrile pakete pomoći bankama suočenim sa problemom likvidnosti.

Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavili su zbog toga planove za rekapitalizaciju evropskih banaka.

U pismu, Soros i još 95 ostalih navode da žele da vlade Eurozone postignu saglasnost o potrebi za pravno obavezujućim sporazumom kojim će biti ustanovljen zajednički fond iz kojeg se mogu uzimati sredstva za Eurozonu u cjelini i osigurati da se zemlje članice pridržavaju fiskalne discipline.

Pokušaji Eurozone za sprovođenje zajedničke monetarne politike bez zajedničkog fonda bio je na meti kritika, ali brojne zemlje članice EU strahuju da bi zajednički fond narušio njihov suverenitet.

U pismu se takođe poziva na jači zajednički nadzor, regulative i osiguranje depozita unutar evrozone, te donošenje stratagije koja će donijeti ekonomsku konvergenciju i rast jer se problem dugovanja ne može riješiti bez rasta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: