{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Soraya Saenz de Santamaria - najmoćnija žena u politici

S
24.12.2011. u 22:13
0
31
Soraya Saenz de Santamaria - najmoćnija žena u politici
0
Soraya Saenz de Santamaria - najmoćnija žena u politici
Soraya Saenz de Santamaria (Foto: AFP)
Španska političarka Soraya Saenz de Santamaria (40) dobila je naziv "najmoćnija žena u Španiji od dolaska demokratije".
Ona je naziv dobila nakon što joj je u novoj vladi dodijeljen niz funkcija, uključujući i kontrolu nad obavještajnom službom. Santamaria se složila da preuzme veća ovlaštenja u novom sazivu vlade, ali je istakla da ona te funkcije posmatra kao dužnosti.

"Prihvatila sam mnoge dužnosti. Ja sam od onih koji smatraju da više treba govoriti o dužnostima, ne o ovlaštenjima. Učinit ću sve što mogu da sve riješim i ako se desi da nešto ne mogu da postignem, zatražit ću pomoć", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Najveći dio španskih medija usmjerilo je pažnju na ovlaštenja koja su povjerena Santamariji, koja je jedna od četiri žene u vladi premijera Mariana Rajoya. Ona je najmlađa u vladi, ali je dobila tri ključne funkcije: zamjenika premijera, portparola vlade i ministra predsjedništva zaduženog za odnose između kancelarije premijera i parlamenta.

Kraljevskim dekretom Nacionalna obavještajna služba sa 3.500 agenata, koja je nekada bila dio Ministarstva odbrane, prebačena je pod nadležnost Santamarijinog Ministarstva predsjedništva.

To je prvi put od povratka demokratije u Španiju nakon smrti generala Francisca Franca 1975. godine da je obavještajna agencija prebačena iz okrilja Ministarstva odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: