Protiv nuklearnog naoružanja
0

Soltanije: Iranu ne treba nikakva atomska bomba

FENA
Ambasador Irana pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asgar Soltanije odbacio je optužbe Zapada da Teheran radi na izradi nuklearnog naoružanja i istakao da Iranu nije potrebna nikakva atomska bomba.

"Nama ne treba nikakva atomska bomba. Uvijek smo bili protiv nuklearnog naoružanja, a i dalje ćemo to biti", naglasio je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

"U okviru međunarodnih organizacija, poput IAEA-e, uvijek smo kritizirali one države koje posjeduju atomsko naoružanje. Prije svega, cionistički režim u Izraelu, koji bez ikakve posljedice posjeduje takvo naoružanje", dodao je Soltanije.

Kao dokaz za svoje tvrdnje o civilnoj prirodi nuklearnog programa, on je naveo da je njegova zemlja bila suočena s više od 100 nenajavljenih inspekcija i 4.000 dana inspekcija IAEA-e, tokom kojih ništa sumnjivo nije pronađeno.

Izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da u sporu s Iranom oko nuklearnog programa diplomatija ni sankcije ne donose rezultate i da je vojna opcija sve bliža, iranskog ambasadora, kako je rekao, uopće ne brine.

"Međunarodna zajednica je zabrinuta u vezi s mahinacijama cionista i njihovog nuklearnog naoružanja. Zbog toga je ova politika dvostrukih aršina cionističke vlade Izraela smiješna. Vrijeme je da međunarodna zajednica jednoglasno uputi jasan signal protiv izraelskog nuklearnog naoružanja. Taj režim se ne optužuje nigdje i ne podliježe ničijoj kontroli. Ovo mora da se mijenja", poručio je Soltanije.

On smatra da ni IAEA s tim u vezi nije ispunila svoje obaveze.