Policijska brutalnost
0

Šokantni snimci mučenja uhapšenih osoba

Sarajevo-x.com
U javnosti su se pojavili šokantni snimci na kojim se vidi kako bivši australski policajac muči uhapšene osobe.

Na snimku se vidi policajac bivši Ben Price iz Queenslanda u Australiji koji prvo na pod baca 21-godišnju djevojku pa je vuče za kosu kako bi je podigao, piše "Daily Mail".

Na snimku iz 2008. godine se vidi kako Price udara pesnicama i koljenima 23-godišnjeg Timothyja Steelea.

Price je napravio nekoliko poluga kojima je nanio bol Steeleu, a koji je nakon nekoliko udaraca koji su uslijedili kasnije imao slomljen nos i masnice oko očiju, te posjekotine i ogrebotine na licu.

Drugi policajci su gledali ali nisu intervenisali. Price je također stavio šlauf u usta uhapšenog muškarca kojeg je voda skoro ugušila.

Ben Price je također fizički zlostavljao i mladu djevojku Renee Toms (21). Prvo joj je ruke vezao lisicama iza leđa, koje je potom podizao u visinu, nanoseći joj bol. Nakon toga ju je udario u vrat i bacio na pod, da bi je ponovo podigao vukući je za kosu.

Dvije policajke su hodale oko Pricea dok je on fizički zlostavljao Renee i nisu intervenisale. Ovaj snimak uznemirujućeg sadržaja ne sadrži zvuk.

Steelea je policajac Price krvavog lica i nosa izvukao na malu ulicu pored policijske stanice bacivši ga na pod, nakon čega ga ja počeo mučiti. Potom je uradio nekoliko bolnih poluga na njegovu kičmu. Nakon toga mu je drugi oficir dodao šlauf iz kojeg je istjecala voda. Price je šlauf stavio u usta uhapšenog muškarca i držao ga čitavih devedeset sekundi, nakon čega je Steele pao prema naprijed i više se nije micao.

Na ročištu na sudu Proserpine u sjevernom Queenslandu prošle godine, Steeleov otac je vikao Priceu: "Hrabar si čovjek Price, nadam se da ćeš u zatvoru šlauf dobiti u d...".

Timothy Steele, fasader iz Novog Južnog Velsa, zadobio je povrede u vidu slomljenog nosa, masnica oko očiju, rana po glavi i licu, a također ima probleme sa sluhom, gubitkom pamćenja i osjećaja u rukama i šakama.

Uhapšen je jer je pokušao prekinuti tuču između dvojice svojih prijatelja. Price ga je ipak uhapsio. Prilikom ulaska u automobil mu je rekao da pazi glavu, a potom istu uhvatio rukama i snažno njome udario o automobil, usljed čega je Steele izgubio svijest.

Price ga je potom vukao do policijske stanice snažno ga udarajući. Nogom ga je udarao u lice i slomio mu nos.

Iako objavljeni snimak nema zvuka, na onom koji se prikazao na sudu čuje Steele kako vrišti zbog bolova.

"Mislio sam da ću umrijeti. Stavio je šlauf u moja usta. Zbog vode nisam mogao disati. Dok sam kašljao, krv mi je išla iz usta. To je bilo užasno iskustvo", rekao je Steele.

Nakon objavljivanja snimka, komesar Ian Stewart je rekao da nema potrebe za takvo ponašanje policijskih službenika. Sudac Stuart Durward je rekao da su Priceova djela nepotrebna, nasilna, bezosjećajna i vrijedna prezira.

Price će steći pravo na uslovnu kaznu nakon devet mjeseci zatvorske kazne.